Kenia verbrandt grootste stapel ivoor ooit

A Kenya Wildlife Services (KWS) ranger stands guard around illegal stockpiles of burning elephant tusks, ivory figurines and rhinoceros horns at the Nairobi National Park on April 30, 2016. Kenyan President Uhuru Kenyatta set fire on April 30, 2016, to the world's biggest ivory bonfire, after demanding a total ban on trade in tusks and horns to end "murderous" trafficking and prevent the extinction of elephants in the wild. / AFP PHOTO / CARL DE SOUZA

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi is een recordhoeveelheid aan ivoor en hoorns van neushoorns verbrand. Met de verbranding wil het Oost-Afrikaanse land stropers afschrikken.

Voor hij de totale voorraad aan illegaal ivoor in lichterlaaie zette in het Nairobi National Park, stelde de president van Kenia, Uhuru Kenyatta, dat «niemand zich mag inlaten met ivoorhandel, want deze zaken betekenen het einde voor onze olifanten en het einde van ons natuurlijk erfgoed». «De hoogte van deze stapel ivoor staat symbool voor onze vastberadenheid», aldus Kenyatta.

Liters benzine

In totaal gaat het om 105 ton ivoor, omgerekend de slagtanden van ongeveer 6.700 olifanten, en 1,5 ton hoorn. Het was de grootste brandstapel van ivoor ooit vertoond. Door het noodweer van de afgelopen dagen werden tienduizenden liters benzine gebruikt om het natte ivoor in brand te zetten. De verbranding, die dagen in beslag zal nemen, volgt op het einde van een tweedaagse conferentie over de bescherming van wilde dieren in Afrika.

Verbod

Volgens de organisatie African Wildlife Foundation (AWF) werden vorig jaar ongeveer 35.000 olifanten op het Afrikaans continent afgeslacht door stropers. Nochtans is de handel in ivoor sinds 1989 verboden. Natuuractivisten vrezen dan ook dat de olifant in Afrika over enkele generaties zal verdwijnen als de stroperij in het huidige tempo doorgaat. Al heeft het engagement van Kenia de voorbije jaren al vruchten afgeworpen. Zo werden volgens de Keniaanse instantie voor natuurbehoud (KWS) in 2012 nog 384 olifanten in Kenia gedood door illegale jacht, vorig jaar waren het er nog 96.

Kilo goud

Voornamelijk China is een belangrijke afzetmarkt voor criminele organisaties die ivoor verhandelen. De meeste hoorns van neushoorns eindigen in Vietnam, waar een kilo hoorn op de zwarte markt meer waard is dan een kilo goud.

Foto AFP / C. De Souza