Twee zwaargewonden bij ontploffing op stoomtrein in Eeklo

In het Oost-Vlaamse Eeklo zijn zaterdagnamiddag vier mensen gewond geraakt bij een explosie op een toeristische stoomlocomotief. Twee personen raakten zwaargewond, bevestigt burgemeester Koen Loete van Eeklo. De trein vervoerde een zestigtal mensen in het kader van het jaarlijks stoomtreinfestival van het Stoomcentrum in Maldegem. Ter hoogte van de Eeklose deelgemeente Balgerhoeke was er een ontploffing in de cabine, waardoor een steekvlam en stoom vrijkwam.
De machinist liep zware brandwonden op. Een andere verantwoordelijke sprong uit de cabine en liep een beenbreuk en brandwonden op. Twee andere mensen in de cabine liepen ook lichtere brandwonden op. Het Oost-Vlaamse parket onderzoekt de omstandigheden van het ongeval.
De passagiers op de trein raakten niet gewond. “De locomotief en de wagens werden door een andere trein teruggebracht naar Maldegem. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend maar ik vermoed dat ook dergelijke treinen onderhevig zijn aan bepaalde keuringen”, zegt burgemeester Loete.
Een deskundige van het parket onderzoekt momenteel de locomotief. Mogelijk was het waterpeil te laag en te druk te hoog in de stoomketel. Het parket heeft nog geen informatie over het ongeval verspreid.
De twee zwaargewonde slachtoffers verkeren niet in levensgevaar.

bron: Belga