Open Vld-voorzitster Rutten neemt stelling tegen subsidies biomassacentrales

Open Vld-voorzitster Rutten neemt stelling tegen subsidies biomassacentrales

Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten heeft stelling genomen tegen Vlaamse subsidies voor biomassacentrales. “Miljardensubsidies voor biomassa zijn waanzin. Slecht voor de portemonnee en bedrog voor het milieu”, zo tweette ze vandaag. “Ik vind het heel erg verkeerd om twee miljard euro belastinggeld te gebruiken voor een jarenlange continue subsidiëring van één enkel project. Dat is voor mij een kwestie van gezond verstand”, zo licht Rutten toe. De liberale voorzitster betwijfelt ook of biomassacentrales wel zo duurzaam zijn. “Dit is geen groene oplossing. Er wordt hout van overal in de wereld met vervuilende boten naar hier gehaald om verwerkt te worden. Ik heb daar heel grote vraagtekens bij.

Met haar stellingname loopt Rutten vooruit op het debat in de Vlaamse regering over de subsidiëring van twee biomassacentrales, één in Genk en één in Gent. De vorige regering had voor die projecten miljarden euro’s in het vooruitzicht gesteld. Vlaanderen moet immers een tandje bijsteken om meer duurzame energie te produceren. Europa verlangt dat België tegen 2020 13 procent van zijn energieconsumptie uit hernieuwbare energie haalt.

De bouw van de biomassacentrales zou wel voor extra werkgelegenheid kunnen zorgen, een argument waar lokale mandatarissen niet ongevoelig voor zijn. “Ik vind werkgelegenheid uiteraard belangrijk, maar het gaat hier om een beperkt aantal fors gesubsidieerde jobs. Er zijn betere investeringen in werkgelegenheid denkbaar. En ik heb begrip voor lokale bekommernissen, maar het is wel Vlaanderen dat beslist”, zo stelt Rutten.

Het wegvallen van de subsidies zou volgens Rutten ruimte scheppen om de Vlaamse energieheffing “op termijn” te doen dalen. Die heffing, alom bekend als Turteltaks, leidde vrijdag tot het ontslag van Annemie Turtelboom als Vlaams viceminister-president van Open Vld. Turtelboom had de omstreden heffing ingevoerd om de schulden te betalen die waren gecreëerd door de overvloedige subsidies voor eigenaars van zonnepanelen en andere groenestroomproducenten.

bron: Belga