Aanslagen – Voorzitter Comité P slaat terug na kritiek

Het Comité P, het controleorgaan van de politiediensten, is hard voor de politie omdat dat nodig is. Dat zegt Yves Keppens, de voorzitter van het Comité P, zaterdagavond aan VTM NIEUWS. Hij doet dat als reactie op de kritiek die het Comité P eerder deze week kreeg, die luidde dat de politie te hard werd aangepakt. Enkele dagen geleden raakten details bekend uit het rapport dat het Comité P heeft gemaakt om te onderzoeken wat fout liep bij de aanslagen van Parijs en Brussel. Het Comité P is snoeihard, te hard volgens sommige parlementsleden die het rapport konden inkijken.
Uit het rapport blijkt onder andere dat de federale politie al in 2014 wist dat de broers Abdeslam radicaliseerden, maar het dossier kreeg geen prioriteit. Toch is de toon te aanvallend, klinkt de kritiek. Maar de voorzitter van het Comité P slaat terug. Volgens Keppens zorgt de heisa ervoor dat het Comité P haar taak niet meer kan doen. Hij geeft toe dat het rapport kritisch is, maar dat is net de rol van het Comité P, als controleorgaan.
Het is volgens VTM NIEUWS “zeer uitzonderlijk” dat de voorzitter van het Comité P de pers te woord staat.
Het Comité P verspreidde vrijdag een persbericht om te benadrukken dat het zich onthoudt “van elke toelichting” bij het tussentijds verslag dat ze heeft opgesteld over de doorlichting van het onderzoek naar de aanslagen in Parijs.

bron: Belga