Thibaut Pinot is snelste tegen de klok, Nairo Quintana blijft leider

Thibaut Pinot is snelste tegen de klok

De Fransman Thibaut Pinot (FDJ) heeft vrijdag de individuele tijdrit in de Ronde van Romandië (WorldTour) op zijn naam geschreven. De leiderstrui blijft in handen van de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar), die op de zesde plaats eindigde. De 25-jarige Pinot legde de 15,11 kilometer in en rond Sion af in 20:21. Daarmee was hij twee seconden sneller dan de Nederlander Tom Dumoulin. De derde plaats ging naar de Luxemburger Bob Jungels, die negen seconden trager was dan Pinot. Ook Chris Froome, Jérôme Coppel en leider Quintana strandden op negen seconden.

De Zuid-Afrikaan Songezo Jim rolde om 14u12 als eerste van het startpodium. Net als in de proloog van dinsdag moest er onderweg een klimmetje verteerd worden. Voor de eerste echte richttijd was het wachten op Chris Froome. De Brit zakte donderdag nog door het ijs in de bergen, maar verbeterde met een chrono van 20:30 de tijd van Dries Devenyns, die even in de hotseat zat.

Heel lang hield de tijd van Froome niet stand. De Luxemburgse kampioen tijdrijden Bob Jungels dook amper 51 honderdsten onder de tijd van de tweevoudige Tourwinnaar. Opvallend, ook Jérôme Coppel nestelde zich netjes binnen dezelfde seconde, maar de bronzen medaille van het WK tijdrijden in Richmond strandde op 70 honderdsten van Jungels.

Het was wachten op Tom Dumoulin voor een nieuwe toptijd. De Nederlander van Giant-Alpecin was aan de finish zeven seconden sneller dan Jungels en mocht plaatsnemen in de hotseat. Dumoulin leek op weg naar dagsucces, maar dat was zonder Thibaut Pinot gerekend. De Fransman van FDJ dook met 20:21 nog eens 2 seconden onder de tijd van Dumoulin. En de chrono van Pinot hield stand. Dumoulin werd tweede, Jungels derde.

In de strijd voor de leiderstrui trekt Quintana voorlopig aan het langste eind. De Colombiaan van Movistar zette de zesde chrono neer en start zaterdag met een voorsprong van 23 seconden op Pinot aan de koninginnenrit in de Zwitserse rittenkoers. Ilnur Zakarin, donderdag samen met Quintana de beste bergop, werd zevende in de tijdrit en tuimelt in het klassement van plek twee naar drie, op 26 seconden van de leider.

bron: Belga