Sp.a pikt kritiek De Block op terugbetaling remgeld niet Sp.a pikt kritiek De Block op terugbetaling remgeld niet

Sp.a pikt kritiek De Block op terugbetaling remgeld niet Sp.a pikt kritiek De Block op terugbetaling remgeld niet

Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over de kritiek van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op het socialistische ziekenfonds Solidaris. Kamerlid Karin Jiroflée vindt dat het fonds wel degelijk remgeld moet kunnen terugbetalen. De Block zei in de Kamer dat de terugbetaling van het remgeld geen rol is van de aanvullende verzekering. “Tussenkomsten van ziekenfondsen mogen niet in conflict komen met de principes van de verplichte verzekering”, klonk het. Solidaris betaalt bezoeken aan de huisarts en de gynaecoloog volledig terug. En dat moet kunnen, vindt Jiroflée. “Voor multinationals kan de markt niet vrij genoeg zijn, maar als de leden van een ziekenfonds solidair bijdragen om die remgelden niet te moeten betalen en zo de toegankelijkheid van de basisgezondheidszorg te verhogen, mag dat niet”, stelt ze verbaasd vast. “Vrijheid is dus blijkbaar niet van toepassing als het ook solidariteit inhoudt?”

Volgens de socialiste zou De Block het initiatief net moeten toejuichen. “Toegankelijke zorg spaart immers kosten uit”, argumenteert ze. Bovendien vullen de ziekenfondsen met hun aanvullende verzekering gaten in de verplichte verzekering, die volgens haar de oorzaak zijn van de “zuinigheid van minister De Block”. Oppositiepartij sp.a is niet te spreken over de kritiek van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op het socialistische ziekenfonds Solidaris. Kamerlid Karin Jiroflée vindt dat het fonds wel degelijk remgeld moet kunnen terugbetalen. De Block zei in de Kamer dat de terugbetaling van het remgeld geen rol is van de aanvullende verzekering. “Tussenkomsten van ziekenfondsen mogen niet in conflict komen met de principes van de verplichte verzekering”, klonk het. Solidaris betaalt bezoeken aan de huisarts en de gynaecoloog volledig terug. En dat moet kunnen, vindt Jiroflée. “Voor multinationals kan de markt niet vrij genoeg zijn, maar als de leden van een ziekenfonds solidair bijdragen om die remgelden niet te moeten betalen en zo de toegankelijkheid van de basisgezondheidszorg te verhogen, mag dat niet”, stelt ze verbaasd vast. “Vrijheid is dus blijkbaar niet van toepassing als het ook solidariteit inhoudt?”

Volgens de socialiste zou De Block het initiatief net moeten toejuichen. “Toegankelijke zorg spaart immers kosten uit”, argumenteert ze. Bovendien vullen de ziekenfondsen met hun aanvullende verzekering gaten in de verplichte verzekering, die volgens haar de oorzaak zijn van de “zuinigheid van minister De Block”.

bron: Belga