Oostenrijkse FPÖ-leider excuseert zich en schenkt 9.000 euro aan vluchtelingen

Oostenrijkse FPÖ-leider excuseert zich en schenkt 9.000 euro aan vluchtelingen
Oostenrijkse FPÖ-leider excuseert zich en schenkt 9.000 euro aan vluchtelingen

Heinz-Christian Strache, de leider van de extreemrechtse Oostenrijkse partij FPÖ (Vrijheidspartij van Oostenrijk), heeft zijn excuses aangeboden voor het valselijk beschuldigen van een persfotograaf. Dat meldt de Oostenrijkse krant Der Standard vrijdag. Strache heeft ook 9.000 euro geschonken aan het Rode Kruis, bestemd voor de hulp aan vluchtelingen.
Tijdens een televisie-uitzending in juni vorig jaar had Strache een fotograaf van de Oostenrijkse krant Kurier ervan beschuldigd een Syrische familie te hebben laten poseren te midden van een antimigratiebetoging van FPÖ in de hoofdstad Wenen. De fotograaf, Jürg Christandl, ontkende dat de foto in scène was gezet en klaagde Strache aan voor laster.

De twee kwamen volgens Der Standard uiteindelijk overeen dat Strache zich publiekelijk zou excuseren en 9.000 euro zou schenken aan het Rode Kruis. Donderdag plaatste de FPÖ-leider een bericht op zijn Facebookpagina, waarin hij erkent dat de beschuldigingen “vals” waren en hij zijn excuses aanbiedt. “Met de publieke excuses en de donatie aan het Rode Kruis is dit dossier afgesloten”, twitterde Christandl vrijdagmiddag.

FPÖ staat bekend om zijn xenofobe en antisemitische karakter, maar probeert dat imago al enkele jaren op te poetsen. Op 24 april won FPÖ-kandidaat Norbert Hofer nog overtuigend de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen met 35 procent van de stemmen. Hij neemt het in de tweede ronde op 22 mei op tegen de kandidaat van de groenen, Alexander Van der Bellen.

Bron: Belga