IS compenseert verlies van inkomsten uit olie met landbouw en autohandel

IS compenseert verlies van inkomsten uit olie met landbouw en autohandel

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) financiert haar activiteiten in Irak steeds vaker met inkomsten uit landbouw en autohandel. Daarmee tracht IS de terugval van de opbrengsten uit olie te compenseren. Dat meldt de Britse krant Independent vrijdag op aangeven van de Iraakse autoriteiten. IS neemt steeds vaker zijn toevlucht tot niet-traditionele kanalen, zoals autohandel en landbouw, om zijn strijders te betalen en zijn activiteiten te financieren. Zo staat te lezen in een rapport van de Iraakse onderzoeksrechter Jabbar Abid al-Hushaimi.

De nieuwe financiële strategie van de terreurgroep zou vooral te maken hebben met het recente verlies van grondgebied in Irak. Op zijn hoogtepunt controleerde IS twee derde van het Iraakse grondgebied, maar de terreurgroep verloor al heel wat terrein door de luchtaanvallen van Rusland en van de internationale coalitie geleid door de Verenigde Staten. Daardoor raakte het de controle kwijt over een aantal olie- en gasinstallaties, twee belangrijke bronnen van inkomsten voor IS.

Om dat verlies te compenseren, neemt IS nu zijn toevlucht tot alternatieve financieringsmiddelen, zoals landbouw. Zo moeten Iraakse boeren in het door IS gecontroleerde gebied belastingen betalen en leveren de visvijvers ten noorden van de hoofdstad Bagdad maandelijks miljoenen dollars op. Daarnaast schakelt IS ook de autohandel en enkele voorheen door de regering gecontroleerde fabrieken in voor de financiering van zijn activiteiten.

Voorlopig heeft IS nog altijd de controle over de op een na grootste Iraakse stad Mosoel, in het noorden van het land. Vorige week zei de Amerikaanse president Barack Obama echter dat hij “er vertrouwen in heeft dat IS voor het einde van het jaar uit de stad zal zijn verjaagd”.

bron: Belga