Gentse biocentrale “rekent op subsidies”

BEE, het bedrijf dat een biomassacentrale wil bouwen in Gent, rekent op Vlaamse subsidies. Annemie Turtelboom (Open Vld) verwees in haar ontslagspeech als minister naar een nakende “belangrijke” beslissing over de centrale. Er ligt naar verluidt een negatief advies voor over subsidies voor de Gentse centrale, maar voor CEO Michael Corten van BEE is dat “ondenkbaar”. Het politieke debat over de energieheffing, door de oppositie omgedoopt tot Turteltaks, woedde de laatste maanden volop. De Vlaamse regering wil de door oversubsidiëring van groene stroom opgebouwde schuldenberg wegwerken. Een beslissing over subsidies voor de biomassacentrale in Gent zal mee de hoogte van de taks bepalen. De administratie zou een negatief advies hebben gegeven over de steun, maar dat wordt nergens officieel bevestigd. De Vlaamse regering moet echter de knoop uiteindelijk doorhakken.

Voor de ontwikkelaar van de Gentse centrale, is het “ondenkbaar” dat de subsidies er niet komen. “We hebben alles opgeleverd zoals het moet, en op tijd bovendien. Ik kan mij geen negatief advies inbeelden en heb het ook zelf niet gezien”, zegt CEO Michael Corten. “Wij zijn het slachtoffer van de zware politieke discussie die is ontstaan over de Turteltaks.” Corten wijst erop dat de laatste jaren al meer dan 10 miljoen euro in het project is geïnvesteerd. Er is onder meer een contract gesloten met de Amerikaanse groep General Electric voor de bouw van de centrale, voorzien eind dit jaar.

Mochten de subsidies er toch niet komen, zal BEE Power die beslissing aanvechten. “We hebben hier zes jaar in geïnvesteerd. We zouden dit zeker niet laten gebeuren”, zegt Corten. “Maar we hebben toch nog goede hoop. Deze regering focust immers op het klimaat.” Een beslissing moet voor Corten niet per se meteen vallen, “maar men moet nu ook niet wachten tot volgend jaar”.

bron: Belga