Einde winteropvang: meer dan 30 kinderen en hun ouders op straat

Einde winteropvang: meer dan 30 kinderen en hun ouders op straat

Komende maandag 2 mei komen meer dan 30 kinderen en hun ouders, overwegend zonder wettig verblijf in België, op straat terecht in Brussel. Dat klaagt het Platform Kinderen op de Vlucht vrijdag aan. Vorige maandag stopte de winteropvang in de hoofdstad, en deze week konden nog tijdelijke oplossingen gevonden worden voor de gezinnen. Het Platform dringt erop aan het hele jaar door een structuur te behouden voor de noodopvang van daklozen, en meer bepaald voor gezinnen met minderjarige kinderen.

Het Platform ijvert voor het respect van de rechten van alle kinderen, ongeacht hun administratieve en migratiestatus. “Een onzeker leven op straat is nooit in het belang van kinderen en heeft een diepe impact op de ontwikkeling en het algemeen welzijn van kinderen en hun ouders”, luidt het. “Een onaangepaste woonsituatie maakt regelmatig naar school gaan zeer moeilijk, leidt vaak tot gezondheidsproblemen en ligt aan de basis van een hele reeks andere moeilijkheden.”

Het Platform zal aanwezig zijn maandagmorgen als de gezinnen op straat belanden. Afspraak om 8 uur op de hoek van de Zennestraat-Slachthuislaan-Vestje, vlakbij de Anderlechtsepoort en het gebouw van Samusocial waar de gezinnen verblijven.

Het Platform Kinderen op de Vlucht is een nationaal, tweetalig platform met meer dan 40 leden en waarnemers. Het is ontstaan in 1999 en coördineert de acties van vakmensen die rechtstreeks werken met niet-begeleide minderjarige vreemdelingen en minderjarigen die met hun ouders zonder wettig of in precair verblijf in België zijn.

bron: Belga