Vrienden zijn betere pijnstillers dan morfine

Afspreken met vrienden is niet alleen leuk, het zou ook je pijngrens beïnvloeden. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Oxford in het wetenschappelijke vakblad Nature. 

De wetenschappers onderzochten meer dan 100 Britten tussen 18 en 34 jaar. Die moesten eerst een vragenlijst invullen die peilde naar hun vriendenkring, gezondheid, conditie en stressniveau. Daarna moesten de proefpersonen nog een fysieke test uitvoeren door met hun rechte rug tegen een muur te zitten met de benen 90 graden gebogen. Ze kregen de opdracht om die positie zo lang mogelijk vol te houden.

Uit de proeven kwam naar voren dat mensen met veel sociale contacten een hogere pijgrens hebben. Vooral het aantal vrienden waar je slechts maandelijks contact mee hebt, is een belangrijke factor.

Endorfine

De onderzoekers besluiten dan ook dat een grote vriendenkring fysiek heel wat voordelen heeft. De verklaring kan volgens hen gezocht worden bij endorfines. Dit stofje komt vrij als we plezier hebben of lachen met vrienden en werkt als een natuurlijke pijnstiller. “In dezelfde dosis, kan endorfine zelfs een groter effect hebben dan morfine”, vertelt onderzoekster en co-auteur Katerina Johnson aan Medical Daily. “Op het nieuws hoor je voortdurend dat we onze fysieke en mentale gezondheid moeten verbeteren, maar over de sociale gezondheid wordt niets gezegd. Studies als deze tonen aan dat je sociaal leven wel degelijk een invloed uitoefent op je welzijn.”

Foto Pexels