Moederdag met een luchtje aan

Of het nu gaat om een zacht bloemenaroma, een frivole fruitgeur of zwoele houtextracten, de geur van je moeder is één van de eerste herinneringen die in je geheugen gebrand staat. Voor moederdag bestaat er dus geen beter cadeau dan een geurtje in een fles. Om je mama te verwennen kun je kiezen tussen oud en vertrouwd of vernieuwend en verrassend, maar hoe hak je de knoop door? Parfumspecialist Sofie Albrecht leidt je regelrecht naar het juiste flesje.

Pixabay - Pragmatische moederVoor het hardnekkige gewoontedier
Profiel: Je moeder is iemand die elke ochtend op automatische piloot haar ochtendritueel voltrekt. De crèmes en potten in de badkamer hebben al jaren dezelfde namen, en ook haar flesje parfum veroverde decennia geleden al een vaste plek in haar make-upkast.

Dit tipt Sofie: “Parfums kun je onderverdelen in bepaalde families. Wil je je moeder verrassen met een nieuw geurtje, neem dan een kijkje in haar badkamer om te zien van welke geuren ze zoal houdt. Schrijf haar favoriete producten op en stap met dat papiertje naar de parfumerie. Een goede verkoopster kan je op basis van die lijst verder helpen. Als je moeder zich echt identificeert met één bepaalde geur, dan is het geen slecht idee om te investeren in de badlijn die bij haar vast parfum hoort. Die producten zijn iets duurder – je betaalt al snel 25 euro voor een douchegel – waardoor de meeste mensen ze niet zo snel kopen. Maar door het hele pakket samen te gebruiken, creëer je geurlaagjes die zorgen voor een intenser effect.”

Dolce & GabbanaSuccesformules:
– Geschenkkoffer Guerlian – La Pétite Robe Noire (Eau de parfum + bodymelk) – 78,90 euro
– Geschenkkoffer Jean-Paul Gaultier – Classique (Eau de toilette 50 ml + bodylotion) – 61,50 euro
– Geschenkkoffer Dolce & Gabbana – Dolce (Eau de parfum 50 ml+ bodylotion) – 77, 50 euro

Feministe tweeVoor de sportieve pragmaticus
Profiel: Je moeder limiteert de tijd in de badkamer zorgvuldig, net zoals haar make-up en haar uitstapjes richting winkelcentra. Liever geniet ze van een uitgebreide sportsessie, een stevige wandeling met het gezin of een gezellig onderonsje.

Dit tipt Sofie: “Wat de soort geur betreft, opteer je hier het best voor een frisse groene of blauwe geur, die de zin in avontuur tegelijk accentueert en aanwakkert. Verder heb je steeds de keuze tussen eau de toilette, eau de parfum of extrait de parfum. De verhouding tussen geurmoleculen en –oliën en de alcohol waarin ze worden opgelost is telkens verschillend. De meeste mensen zweren bij eau de toilette, waarvan de geur zo’n twee tot vier uur blijft. Omdat je moeder niet het type is dat een flesje parfum in haar handtas met zich meedraagt, is het daarom een beter idee om te investeren in eau de parfum: dat is gemiddeld zo’n twintig euro duurder, maar blijft wel zo’n vier tot zes uur. Wil je nog een stapje verder gaan? Koop dan extrait de parfum, waarmee ze gegarandeerd de hele dag gesteld is.”

Moschino - Eau so freshSuccesformules
– Givenchy – Jardin Précieux 50 ml – 80 euro
– Giorgio Armani – Sì 30 ml (huile de parfum) – 81,60 euro
– Moschino – Eau So Fresh! – 29,95 euro

Stijlvolle moederVoor de modegoeroe
Profiel: Je moeder heeft van haar kledingstijl haar handelsmerk gemaakt en verlaat het huis zelden zonder een uitgekiende outfit. Ook in haar make-upkast speelt esthetiek de hoofdrol in de vorm van een zorgvuldig samengestelde verzameling van iconische producten.

Dit tipt Sofie: “Rond een parfum wordt een hele wereld gecreëerd, wat ervoor zorgt dat we niet alleen kiezen op basis van de geur. Ook het potje speelt een grote rol. Wil je in dit geval op veilig spelen, dan kies je het best voor een grote klassieker met een herkenbare verpakking. Let erop dat deze goed aansluit bij haar kledingstijl: oosterse geuren zijn zwoel en sensueel, terwijl een bloemengeur de vrouwelijkheid iets subtieler in de verf zet. Wil je het ludiek aanpakken, dan kun je ook kiezen voor flesjes die door hun opvallende ontwerp uitgegroeid zijn tot het soort gadget dat absoluut niet in haar kast mag ontbreken.”

Estee LauderSuccesformules
– Dior – J’adore 15 ml (Extrait de parfum) – 147 euro
– Estee Lauder – Modern Muse Eau Rouge 30 ml – 40 euro
– Yves Saint Laurent – Mon Paris 50 ml – 82 euro

Voor de fiere feministe
Profiel: Je moeder is iemand die trots haar mannetje staat in eender welke situatie. Ze heeft lak aan de stereotype genderrollen en die houding trekt ze ook door in de badkamer. In haar beautycase Feministekun je een bonte mengeling high- en low end producten vinden die ook weleens door je vader worden geleend.

Dit tipt Sofie: “Het strikte onderscheid tussen mannen- en vrouwenparfums lijkt steeds meer weg te vallen, bij zowel de grote als de kleine merken hebben een aantal unisexparfums uitgebracht. In mijn praktijk heb ik trouwens gemerkt dat heel weinig mensen ook daadwerkelijk het verschil ruiken wanneer ze niet weten om welk parfum het gaat. Over het algemeen durven vrouwen ook veel meer te experimenteren dan mannen, die zich al snel laten afschrikken door een roze verpakking.”

SArmani Privé - Vert Malachiteuccesformules:
– Calvin Klein – One Summer 100 ml – 38,83 euro
– Armani Privé – Vert Malachite 100 ml – 200 euro
– Marc Jacobs – Splash Cucumber 100 ml – 43 euro

Wil je meer weten? In haar boek ‘Parfumwijzer’ geeft Sofie Albrecht nog veel meer tips. Wil je meer weten? Deze zaterdag signeert ze tussen 15 u en 16.30 u haar boek in de Planet Parfum in Antwerpen.