Sp.a schiet op Van Overtveldt en Jambon

Sp.a schiet op Van Overtveldt en Jambon

Sp.a schiet met scherp op minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Financiën Johan Van Overtveldt, allebei van N-VA. Volgens partijvoorzitter John Crombez schiet minister Jambon tekort om de mensen die met terreurbestrijding op het terrein bezig zijn van de juiste middelen te voorzien. En minister Van Overtveldt pakt de zware fraude onvoldoende aan, zegt Crombez. Hij verwijst naar de “schamele” opbrengst van 2,7 miljoen euro die het onderzoek naar de LuxLeaks heeft opgebracht. De terreurdreiging is sinds januari 2015 – na de aanslag tegen Charlie Hebdo – reëel geworden, stelde de sp.a-voorzitter. “Wij hebben altijd duidelijk gezegd dat we als oppositiepartij ter beschikking staan om in het parlement snel maatregelen te nemen. Ondertussen zitten mensen op het terrein al zestien maanden onder zware druk te werken, maar krijgen ze niet de middelen om het te doen. Ik begrijp niet dat essentiële beslissingen altijd worden vooruitgeschoven”, aldus Crombez, die verwijst naar de dynamische databank voor de opvolging van foreign terrorist fighters.

Een andere doorn in het oog van de sp.a-voorzitter, is de aanpak van de grote fiscale fraude. Crombez herinnert eraan dat het onderzoek naar HSBC-leaks indertijd 518 miljoen euro heeft opgeleverd. “Het onderzoek naar LuxLeaks heeft amper 2,7 miljoen euro opgebracht”, verklaarde Crombez. Hij ziet er het “zoveelste” bewijs in dat grote fraude niet serieus wordt aangepakt. “Dit is een cynische manier om de bevolking uit te lachen”, luidt het. “Op deze manier krijgt de regering natuurlijk gelijk als ze zegt dat er geen geld is en dan blijven de facturen voor alleenstaanden en zelfstandigen omhoog gaan”.

Crombez deed zijn uitspraken naar aanleiding van de voorstelling van het “Eerlijk plan” met tien concrete voorstellen die de Vlaamse socialisten doen als alternatief voor het huidige beleid van de Vlaamse en federale regering. De partij wil met de voorstellen ook naar het parlement komen om de meerderheidspartijen kleur te laten bekennen. “Het is tijd dat de meerderheidspartijen ‘practicen wat ze preachen’ “, aldus nog Crombez.

bron: Belga