India is interessante handelspartner voor Vlaanderen

India is interessante handelspartner voor Vlaanderen

Vlaams minister-president Geert Bourgeois blikt tevreden terug op zijn handelsmissie naar India. Het snel groeiende India is volgens Bourgeois niet alleen een belangrijke, maar ook een “interessante handelspartner” die bovendien gelijkenissen toont met de Vlaamse economie. Bourgeois wil ook terugkeren naar India, mogelijk specifiek gericht op technologiestad Bangalore en havenstad Chennai. Om te tonen dat Vlaanderen buitenlandse investeerders zelf met open armen ontvangt, overweegt Bourgeois ook – naar het voorbeeld van Amerikaans president Obama – alle buitenlandse investeerders jaarlijks uit te nodigen in Vlaanderen. Met 55 deelnemende bedrijven en organisaties was het bezoek aan het Indiase Pune, Mumbai en Bangalore de grootste Vlaamse handelsmissie ooit. Bourgeois is tevreden over de missie, die vooral gericht was op cleantech, smart cities, high tech en verse voeding. “Er zijn meer dan 1.000 mensen van buiten de missie naar onze events gekomen, er zijn 238 contacten geweest tussen bedrijven (B2B’s) en 8 ondertekeningen (vooral MoU’s, red.).

Dat de verhoopte politieke contacten in het water zijn gevallen, vindt Bourgeois wel jammer, maar die contacten vormden volgens hem ook niet de essentie van de missie. “Ik had het wel graag gehad, maar dit was een economisch gerichte missie”, klinkt het.

En op dat economische vlak is India een land dat volgens Bourgeois niet alleen kansen biedt, maar dat ook affiniteiten heeft met Vlaanderen. “Ze zijn hier net als in Vlaanderen zeer ondernemend, er zijn veel familiebedrijven die vaak al generaties bestaan en die duurzaam ondernemen”. Bourgeois denkt ook dat het de moeite zou zijn om terug te keren naar India, mogelijk met een missie die specifiek gericht is op technologiestad Bangalore en havenstad Chennai.

Handelsmissies zijn ook het uitgelezen moment om in het buitenland te tonen dat Vlaanderen de moeite waard is om te investeren. Om aan te tonen dat Vlaanderen investeerders met open armen ontvangt, overweegt Bourgeois om de buitenlandse investeerders eens per jaar naar Vlaanderen uit te nodigen. “Dat is iets wat bijvoorbeeld Amerikaans president Barack Obama ook doet.”

bron: Belga