Belgian Pride in Brussel vindt op 14 mei plaats op Kunstberg

Belgian Pride in Brussel vindt op 14 mei plaats op Kunstberg

De 21ste editie van de Belgian Pride zal op 14 mei van start gaan op de Kunstberg. Normaal vertrekt de parade ieder jaar op het Beursplein, maar gezien dat na de aanslagen op 22 maart uitgroeide tot een herdenkingsplaats, koos de organisatie een ander vertrekpunt uit respect voor de slachtoffers en hun naasten. De Pride staat dit jaar in het teken van de rechten voor transgenders, onder de slogan “Love is too beautiful to be hidden”. “Vandaag is het nog altijd de staat, de dokter, de ouders of de andere die bepaalt of je een man of een vrouw bent”, zegt Alan De Bruyne, coördinator van de Belgian Pride. “We willen onze politici erop wijzen dat dit strijdig is met de internationale mensenrechtenbepaling, die gebaseerd is op respect en zelfidentificatie.”

De parade vertrekt op zaterdag 14 mei rond 14 uur aan de Kunstberg en volgt een parcours dat via het Centraal Station, de Munt en het Brouckèreplein weer op de Kunstberg eindigt. Daar gaan de festiviteiten in de PrideVillage nog door tot middernacht.

Uit veiligheidsoverwegingen werd het traject van de mars aangepast. “Er is geen specifieke dreiging, maar we willen de burgers zo goed mogelijk beschermen. De holebibeweging is een doelwit van geradicaliseerde personen, die zich niet kunnen vinden in die levensstijl”, zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Op vrijdag 29 april gaan de eerste festiviteiten alvast van start. Dan wordt in Brussel de MiniPride georganiseerd, een “folkloristische versie” van het festival. Die begint ’s avonds met een kleine optocht van aan het stadhuis tot Manneken Pis en terug.

bron: Belga