Beieren overweegt het gebruik van "Mein Kampf" in het onderwijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Beierse parlement beraadt zich donderdag of een geannoteerde versie van het boek "Mein Kampf" van Adolf Hitler zou gebruikt mogen worden in het onderwijs. De 2.000 bladzijden tellende versie van de tekst bevat 3.700 kanttekeningen in een poging om een samenhangende benadering te maken van de antisemitische retoriek van Hitler en diens nazipropaganda. Het boek werd in januari uitgegeven nadat het auteursrecht dat door de geallieerden na de Tweede Wereldoorlog was overhandigd aan het Beierse parlement, was verlopen. Het ministerie onthield zich zeventig jaar lang om de tekst heruit te geven uit vrees om antisemitische gevoelens aan te wakkeren.

De oppositiepartijen in Beieren, de sociaaldemocraten van de SPD, de Groenen en de Freie Wähler, dringen er op aan om het boek te gebruiken op school om de jeugd te onderrichten over de geschiedenis van het land. Een onderafdeling van het Beierse ministerie van Onderwijs is een handleiding aan het samenstellen over hoe het boek kan geïntegreerd worden in het leerplan.

Kopstukken van de joodse gemeenschap zoals Charlotte Knobloch, de gewezen voorzitster van de Centrale Raad van de joden in Duitsland, voeren oppositie tegen het gebruik van de tekst op school met als argument dat die haattoespraken bevat.

De van kanttekeningen voorziene versie maakte in januari haar debuut in de Duitse lijst van best verkochte boeken en klom twee weken geleden naar de nummer een van de nonfictie-ranking van het invloedrijkste Duitse weekblad Der Spiegel. Er zijn voorlopig 55.000 exemplaren van verkocht.

bron: Belga