Vijfdollarbriefje uit Nieuw-Zeeland is ’s werelds beste bankbiljet

Het Nieuw-Zeelandse vijfdollarbriefje is door de International Bank Note Society (IBNS) uitgeroepen tot het beste bankbiljet van 2015. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan briefjes die voor het eerst in omloop komen. 

Bijna 150 nieuwe bankbiljetten zagen het levenslicht in 2015, maar slechts drie dozijn waren volgens de IBNS verschillend genoeg van hun voorgangers om kans te maken op de award. Belangrijke voorwaarden zijn de artistieke meerwaarde, zoals het gebruik van kleur en contrast, en innovatieve echtheidskenmerken. De leden van de IBNS selecteerden uiteindelijk twintig biljetten die het tegen elkaar hebben opgenomen via stemming.

Het was een spannende strijd tussen het Nieuw-Zeelandse vijfdollarbriefje, het biljet voor twintig Zweedse kronen, 100 Russische Roebel, de Kazakse flap van 20.000 tenge en de Schotse variant op het bankbiljet van vijf pond. Het bruin-oranje biljet uit Nieuw-Zeeland heeft het uiteindelijk gehaald van de competitie.

Nieuw-Zeeland 5 achterkant

De Reserve Bank of New Zealand lanceerde het briefje in oktober in het kader van de ‘Brighter Money’-campagne. Vooraan zijn de bekende bergbeklimmer Sir Edmund Hillary en Mount Cook afgebeeld, terwijl op de achterkant een inheemse pinguïn en flora te zien zijn. De IBNS prijst naast de kleurschakering ook het schitterende polymere venster in de het biljet. De unieke echtheidskenmerken, zoals het pinguïnembleem met ogen die van kleur veranderen, worden ook gewaardeerd.

Nieuw-Zeeland staat nu in het rijtje winnaars naast Trinidad & Tobago, drievoudig winnaar Kazachstan, Oeganda, Bermuda, Samoa, Schotland, de Comoren, de Faeröer en Canada. De nominaties voor dit jaar zijn ook al begonnen, met het biljet voor 1.000 Maldivische rufiyaa als eerste in de running.

Foto: International Bank Note Society