Bestand in Syrië staat nauwelijks nog overeind

Bij luchtbombardementen op een ziekenhuis in de Syrische stad Aleppo zijn minstens 27 doden gevallen. VN-gezant Staffan de Mistura waarschuwt dat het staakt-het-vuren «ieder moment kan instorten».

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Groot-Brittannië gelokaliseerd is en zich baseert op een netwerk van contacten in het land, vielen woensdagavond gevechtsvliegtuigen het Al-Qudosziekenhuis aan in de wijk Al-Sukari in Aleppo.

Enige kinderarts

Onder de dodelijke slachtoffers bevinden zich drie kinderen en de enige kinderarts in de regio. «Veel mensen liggen nog onder het puin. Mogelijk komen we uit op vijftig doden», aldus Abdel-Rahman, vrijwilliger bij de ngo Civiele Bescherming Syrië, de zogenaamde ‘White Helmets’.

Het ziekenhuis bevindt zich in het gebied dat onder controle staat van de rebellen, maar het is nog onduidelijk wie de luchtaanvallen uitgevoerd heeft. Volgens het Observatorium zijn sinds 22 april al zeker 139 mensen om het leven gekomen bij gevechten tussen het Syrische regime en rebellen in de provincie Aleppo.

Vredesgesprekken

Internationaal bemiddelaar Staffan de Mistura heeft de Verenigde Staten en Rusland opgeroepen om snel in te grijpen en zo de vredesonderhandelingen tussen de Syrische regering en een deel van de oppositie te redden. De wapenstilstand wordt volgens de diplomaat steeds vaker geschonden. In de afgelopen 48 uur viel in Syrië iedere 25 minuten een dode door geweld en iedere 13 minuten een gewonde.

In de loop van volgende maand wil de Mistura een nieuwe gespreksronde houden, maar die is volgens de VN-gezant enkel zinvol als het geweld snel vermindert. De vredesonderhandelingen werden vorige week opgeschort omdat de delegatie van de Syrische oppositie het overleg verliet, uit uit protest tegen het uitblijven van voldoende hulp aan de slachtoffers in belegerde plaatsen in Syrië en vanwege het toenemende geweld.

Foto AFP / A. Alhalbi