Airbnb is populairder dan ooit in België

A picture shows the logo of online lodging service Airbnb displayed on a computer screen in the Airbnb offices in Paris on April 21, 2015. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU / AFP / MARTIN BUREAU

Airbnb heeft in ons land de kaap van 1 miljoen overnachtingen overschreden. De andere spelers in de sector roepen de regering op het platform dezelfde regels op te leggen.

Van april vorig jaar tot en met maart dit jaar boekten 454.000 gasten een adresje in ons land via Airbnb, goed voor 1,3 miljoen overnachtingen. “Zowel in het aanbod, in het aantal gasten als in het aantal overnachtingen zagen we een verdubbeling”, vertelt de Belgische topman Philippe Coulon aan De Tijd. Daarmee is het kamerverhuurplatform populairder dan ooit. Het bedrijf groeide de voorbije jaren zelfs uit tot een van de grootste spelers in de Belgische toeristische sector. Ons land telde vorig jaar 32 miljoen toeristische overnachtingen in hotels, B&B’s en campings, zo blijkt uit cijfers van FOD Economie. Met 1,3 miljoen overnachtingen begint Airbnb een serieuze concurrent te worden voor de traditionele hotelsector.

Brussel is goed voor bijna de helft van het Belgische Airbnb-aanbod. Hoewel de toeristische sector in de hoofdstad het moeilijk heetf om het hoofd boven water houden door de lockdown in november en de aanslagen van 22 maart, slaagde Airbnb erin sterk te groeien.

Dat is een doorn in het oog van Horeca Vlaanderen en de Brusselse hotelvereniging BHA, omdat Airbnb niet aan dezelfde voorwaarden moet voldoen. “Het is geen kleinschalig initiatief meer, het is een multinational die in meer dan 190 landen actief is en globaal de belangrijkste aanbieder van logies is geworden, ook in ons land”, zegt afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen. “We vragen dat de overheid het logiesaanbod via Airbnb op dezelfde manier behandelt als het reguliere logiesaanbod.”