Reynders in Angola en Congo - "Consequenties voor Congolezen die mensenrechtenschendingen begaan"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Leden van het Congolese regime die mensenrechtenschendingen begaan, zullen rekening moeten houden met "consequenties", zei minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders woensdagavond, op het einde van zijn bezoek aan Congo - voor Kinshasa was hij ook een dag in de Angolese hoofstad Luanda. Zijn laatste halte was president Joseph Kabila, die hij ruim anderhalf uur alleen en zonder de ambassadeur sprak. "Een sereen en correct gesprek", aldus Reynders. Reynders zegt tegenover Kabila herhaald te hebben wat hij zijn andere gesprekspartners, uit zowel regime als oppositie, duidelijk gemaakt heeft: dat er nu een dialoog moet komen om de organisatie van de (presidents)verkiezingen te bespreken, dat er concrete stappen gezet moeten worden om die verkiezingen mogelijk te maken en dat er bij leden van zowel regering als oppositie een "indivuduele verantwoordelijkheid" rust om de al gevoelige situatie niet te laten escaleren.

"Ik heb de president, en andere gesprekspartners, duidelijk gemaakt dat ze ervoor moeten opletten niet af te wijken van de normen die bepalen hoe autoriteit uitgeoefend wordt", zegt Reynders. "De autoriteit uitoefenen moet proportioneel gebeuren. Indien dat niet het geval is, zullen er consequenties zijn voor de individuele verantwoordelijken."

Over de maanden geleden door Kabila aangekondigde, maar nog altijd niet opgestarte, dialoog toonde Reynders zich hoopvol. De oppositie heeft zich, met uitzondering van Etienne Tshisekedi's UDPS, altijd tegen die dialoog uitgesproken. Reynders zegt van de G7, een groep van oppositiepartijen die in september na kritiek op Kabila's plannen uit de presidientiële meerderheid gezet werd, begrepen te hebben alsnog open te staan voor die dialoog. De Dynamique de l'Opposition, een andere coalitie van oppositiepartijen, blijft zich echter verzetten.

Na Kabila zag Reynders in de residentie van de Belgische ambassade ook nog Saïd Djinnit, speciaal gezant voor de VN in de Grote Meren. Met hem besprak hij onder meer de mogelijke logistieke steun van Monusco, de VN-troepenmacht in Congo, bij de verkiezingen. De kost van de hele stembusgang wordt op 500 miljoen dollar geraamd, maar Reynders maakt zich sterk dat dat met de steun van Monusco minder dan het geraamde bedrag zal zijn.

bron: Belga