Papoea-Nieuw-Guinea sluit Australisch vluchtelingenkamp

Papoea-Nieuw-Guinea sluit Australisch vluchtelingenkamp

Papoea-Nieuw-Guinea wil een omstreden Australisch vluchtelingenkamp op het eiland Manus sluiten. Het hooggerechtshof van de staat in de Stille Oceaan besliste gisteren dat de internering van vluchtelingen in de opvangkampen in strijd is met de grondwet omdat hun persoonlijke vrijheid wordt geschonden. De Australische regering werd gesommeerd om per omgaande een alternatief te zoeken voor de in het kamp vastgehouden asielzoekers. Dat deelde premier Peter O’Neill van Papoea-Nieuw-Guinea woensdag mee.
Vluchtelingen die uit Indonesië of Sri Lanka proberen om per boot in Australië te geraken, worden in interneringskampen ondergebracht. Indien ze omwille van hun persoonlijke situatie in aanmerking komen voor asiel, wil Australië ze afschuiven naar derde landen. De onderhandelingen hierover zijn echter vastgelopen. Veel mensen zitten al meer dan twee jaar vast in de omstreden kampen. Mensenrechtenactivisten protesteren tegen het Australische asielbeleid en hekelen de erbarmelijke omstandigheden waarin de vluchtelingen moeten leven.

Om die toestanden aan te klagen, stak een 23-jarige Iraniër zich gisteren in brand in een opvangkamp op het eiland Nauru tijdens een bezoek van afgevaardigden van de VN-Vluchtelingenorganisatie. Hij werd in kritieke toestand naar Australië overgebracht om behandeld te worden. De Australische minister van Immigratie, Peter Dutton, verklaarde dat de wanhoopsdaad van het slachtoffer het asielbeleid niet zal beïnvloeden.

bron: Belga