Palmyra “grotendeels bewaard” ondanks schade

Palmyra
Palmyra "grotendeels bewaard" ondanks schade

De archeologische site van Palmyra, in het oosten van Syrië, “heeft haar integriteit en authenticiteit grotendeels bewaard” ondanks de “ernstige schade” die terreurgroep Islamitische Staat (IS) er heeft aangericht. Dat heeft de VN-erfgoedorganisatie Unesco woensdag meegedeeld. Unesco-experten gingen eind april ter plaatse kijken om een eerste stand van zaken te maken van de vernietigingen in de ruïnestad Palmyra. Hoewel ze door ontmijningsoperaties de schade aan onder andere de tempel van Bel enkel vanop afstand konden inschatten, ziet het er volgens de organisatie naar uit dat “ondanks de vernietiging van verschillende iconische bouwwerken, Palmyra veel van haar integriteit en authenticiteit heeft kunnen bewaren”.

De deskundigen gewagen echter wel van aanzienlijke schade in het museum van de archeologische site. “Het merendeel van de grote standbeelden, sarcofagen en sculpturen die niet in beschutting konden worden geplaatst zijn vernietigd. De brokstukken liggen overal verspreid op de grond”, aldus het Unesco-rapport.

De organisatie benadrukt dat het om een “voorlopige” conclusies gaat. De Unesco voorziet later nog een internationale missie van experten om de schade aan het Syrische erfgoed, waaronder Palmyra, meer in detail te bekijken.

Op het 40ste Werelderfgoedcomité van Unesco, dat in juli in het Turkse Istanboel plaatsvindt, zullen volgens Unesco “aanbevelingen voor de bescherming van het erfgoed” worden geformuleerd. Op 2 en 3 juni vindt in Berlijn ook al een internationale conferentie plaats over de vrijwaring van het Syrische patrimonium.

Terreurbeweging IS richtte in augustus van dit jaar grootschalige vernielingen aan in Palmyra. Zowel de tempel van Bel als die van Baal-Shamin, beide werelderfgoed, raakten daarbij zwaar beschadigd. De vernietiging van de tempels geldt als een oorlogsmisdaad.

Bron: Belga