Eerste raketlancering op Russische ruimtehaven Vostotsjni met dag uitgesteld

Eerste raketlancering op Russische ruimtehaven Vostotsjni met dag uitgesteld

Op de nieuwe Russische ruimtehaven Vostotsjni is de eerste raketlancering vanochtend met 24 uur uitgesteld. Dat meldden de Russische persagentschappen, de enige die toelating hadden om op de basis te zijn. De draagraket Sojoez-2.1a moet de wetenschappelijke satellieten Michailo Lomonosov, Aist-2D en SamSat-218 in de ruimte brengen. De Sojoez moest normaal om 04.01 uur Belgische tijd vertrekken, maar die lancering is uitgesteld naar morgen 04.01 uur Belgische tijd.

De lancering is uitgesteld “vanwege technische redenen”. Volgens het Russische staatspersagentschap Tass gebeurde dat luttele minuten voor de lancering. Op de Russische televisieketens waren geen live-uitzendingen gepland, in tegenstelling tot wat bij de talrijke lanceringen van Russische raketten op de ruimtehaven Bajkonoer in Kazachstan gebeurt.

De nieuwe lanceerbasis Vostotsjni, door de Russische media als de “grootste werf van het land” gedoopt, kostte 300 miljard tot 400 miljard roebel (4 miljard tot 5,3 miljard euro aan de huidige koers). De werkzaamheden begonnen in 2012, in de dunbevolkte oostelijke regio (oblast) Amoer. De lanceerbasis is gebouwd op de site van een voormalige raketbasis uit het Sovjettijdperk (Svobodni-18).

Met Vostotsjni in het oosten van Rusland en nabij de grens met China wil Moskou minder afhankelijk zijn van Bajkonoer, dat het voor 115 miljoen dollar (101,8 miljoen euro) per jaar van Kazachstan huurt.

bron: Belga