Belg wil thuis sterven, maar overlijdt steeds vaker in ziekenhuis

Belg wil thuis sterven

Meer dan de helft (58 procent) van de Belgen wil graag thuis sterven terwijl slechts 7 procent het ziet zitten om te sterven in een ziekenhuis. De realiteit is echter dat de meeste mensen in het ziekenhuis overlijden. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat levensverzekeraar Hooghenraed liet uitvoeren door DataStories bij meer dan 1.000 Belgen. “De verklaring hiervoor is niet enkel medisch van aard, maar heeft ook te maken met het feit dat de Belg het moeilijk heeft om het met zijn naasten te hebben over zijn laatste wensen”, zegt Jo Verheyden van Hooghenraed. “Ons onderzoek toont aan dat er een taboe rust op de dood en we het moeilijk vinden om erover te praten”.

Bijna twee op de drie Belgen (61 procent) geeft aan dat ze moeite hebben met over de dood van dierbaren te praten. Over de eigen dood zijn we iets bereidwilliger, al geeft daar nog iets meer dan de helft (52 procent) toe dat ze het een moeilijk gespreksonderwerp vinden.

Een op de twee Belgen geeft aan dat zijn/haar naasten op de hoogte zijn van zijn/haar persoonlijke wensen rond de dood. Zelf schat 48 procent in dat ze op de hoogte zijn van de wensen van hun dierbaren. “Een deel van de Belgen lost dat op door hun wensen, over bijvoorbeeld de uitvaart, schriftelijk vast te leggen”, aldus Verheyden. “12 procent van onze respondenten gaf aan dat al gedaan te hebben, 42 procent gaf aan dat waarschijnlijk nog te doen. Voor een kwart (26 procent) is zoiets ondenkbaar.”

De Belg zit nochtans met heel wat angsten over de dood. De angst van de meeste Belgen (73 procent) is om zeer langzaam te sterven, bijvoorbeeld door een slepende ziekte. Bijna de helft van de Belgen (46 procent) heeft angst om alleen te sterven. Vrouwen hebben significant meer angst voor beide scenario’s dan mannen.

Na onze dood vrezen we vooral dat onze nabestaanden het moeilijk zullen hebben met het nieuws van het overlijden en de verwerking ervan. Over de organisatie en financiering van de uitvaart maken we ons beduidend minder zorgen.

bron: Belga