Amnesty International klaagt politiegeweld in Braziliaanse sloppenwijken aan

Amnesty International klaagt politiegeweld in Braziliaanse sloppenwijken aan

Amnesty International klaagt honderd dagen voor de start van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het politiegeweld aan in de favela’s van de Braziliaanse stad. Volgens de mensenrechtenorganisatie kwamen daar in de eerste drie weken van april alleen al minstens elf mensen om het leven bij beschietingen door de politie, onder wie ook een jongetje van vijf jaar. In 2015 werden in Rio minstens 307 mensen gedood door de politie. “Dat is 20 procent van het totale aantal moorden in de stad”, zegt Amnesty. Volgens de ngo viseert de politie daarbij vooral zwarte jongeren in de favela’s. Het probleem is trouwens breder dan de stad Rio de Janeiro alleen, en treft ook de hele gelijknamige provincie.
Toen Brazilië in 2014 het WK voetbal organiseerde werden in de provincie 580 mensen gedood door de politie, 40 procent meer dan het jaar voordien. Dat aantal is daarna nog blijven toenemen tot 645 in 2015. “Hoewel het niet mogelijk is om een directe link aan te tonen tussen de politiemoorden en de voorbereidingen voor de Olympische Spelen, laten de statistieken wel een duidelijk patroon van buitensporig geweld en straffeloosheid zien”, luidt het.
De ngo klaagt daarnaast aan dat de politiemoorden bijna niet onderzocht worden. “Bovendien zijn er geen intensieve trainingen en duidelijke operationele richtlijnen voor het gebruik van ‘less lethal’ wapens”, zegt Atila Roque, directeur van Amnesty International in Brazilië. “We verwachten dat de politie van Rio met een preventieve benadering de publieke veiligheid garandeert, in plaats van haar strategie van ‘eerst schieten, en daarna pas vragen stellen’ voort te zetten.”

bron: Belga