Spotify en Vice vallen in de prijzen bij Webby Awards

De streamingdienst Spotify en het mediabedrijf Vice kregen allebei maar liefst dertien prijzen. Daarmee zijn ze de grote winnaars van de Webby Awards, ofwel de “Oscars van het internet”, die dinsdag bekend werden gemaakt.

Spotify werd in de bloemen gezet voor het beste ontwerp en Vice mocht medailles in ontvangst nemen voor onder andere reportages over militaire robots en over vluchtelingen in Berlijn.

Een vakjury met onder meer internetpionier Vint Cerf  en mede-oprichter van sociale nieuwssite Reddit, Alexis Orhan, beslisten dit jaar wie de awards mocht ontvangen. De “Oscars van het internet” gaan uit van de Internationale Academie van Digitale Kunsten en Wetenschappen (IADAS) en bestaan al sinds 1997.

Onderzoeksjournalistiek en satire

Naast populairdere sites als Spotify en Vice, viel onderzoeksjournalistiek vaak in de smaak. Zo gingen er ook prijzen naar bijvoorbeeld FactCheck.org, die het waarheidsgehalte achterhaalt van uitspraken van Amerikaanse presidentskandidaten, en The Intercept, een project van Glenn Greenwald. Die laatste onthulde samen met klokkenluider Snowden het Amerikaanse afluisterschandaal.

Maar het mocht ook een beetje minder serieus. De satirische nieuwssite The Onion kreeg een oeuvreprijs en de handige website AvoidTrump werd ook opgehemeld. Die vertelt op welke plaatsen je in Amerika weinig kans loopt om de beruchte Amerikaanse presidentskandidaat tegen het lijf te lopen.

Verder kregen ook House of Cards, Game of Thrones, Tinder, Netflix en Black Lives Matter een prijs. De uitreiking gebeurt op 16 mei.

Foto AFP / B. Ach