IJsland verbiedt het droogblazen van je edele delen

Als je naar een openbaar zwembad gaat, weet je dat er een aantal etiquetteregels zijn waar je rekening mee moet houden. Je mag niet duiken in het ondiepe deel, je mag niet lopen op de natte tegels en in IJsland is het sinds kort ook expliciet verboden voor mannen om hun scrotum te drogen met een haardroger. 

De regel van het openbare zwembad in Sundhöllin is op zich al hilarisch, maar de begeleidende tekst is zo mogelijk nog grappiger. “Het is ten strengste verboden je achterwerk te drogen met de gemeenschappelijke haardroger van het zwembad. Kale, oudere heren met harige torso’s die baantjes trekken in het zwembad, moeten voortaan hun eigen blazers gebruiken of een absorberende handdoek meenemen.”

Het verbod kwam er na een klacht van Haraldur Jónasson. De jongeman was het beu dat – vooral oudere – mannen hun zaakjes zorgvuldig warm bliezen met de föhn. Toen de maat vol was, stuurde hij een brief naar de gemeente. Onderzoek wees uit dat Jónasson geen uitzondering was en dat veel mensen zich groen en geel ergerden aan de allesbehalve preutse oudjes.

De directie van het zwembad heeft dan beslist om de verbodsborden op te hangen. Sindsdien zijn er geen klachten meer geweest over de scrotumdrogers.