Duizend vluchtelingenpopjes versieren de straten van Gent

Het kunstproject ‘Moving People’ heeft duizend miniatuurbeeldjes verspreid in de straten van Gent. De popjes zijn 3D-prints van vijf bestaande vluchtelingen uit de stad, met elk een eigen verhaal. De bedoeling is dat mensen de beeldjes op een andere plaats zetten als ze hen tegenkomen, zodat het echt ‘mensen in beweging’ worden. Het kunstproject hoopt zo het verhaal van het vijftal te verspreiden.

De migranten die model stonden voor de kleine kunstwerkjes zijn afkomstig uit Mauritanië, Rwanda, Irak, Syrië en Soedan. Naast een andere afkomst hebben ze daardoor ook een eigen verhaal, eigen herinneringen en dragen ze allemaal een andere geschiedenis met zich mee. Zo willen de organisatoren van het project, het artistiek collectief en denktank Power of Art, door middel van kunst sociaal-maatschappelijke thema’s onder de aandacht brengen.

Gent was niet de eerste stad om ‘Moving People’ te ontvangen. Amsterdam en Den Haag kregen eerder al mini-mensjes op bezoek. Net als in de Nederlandse steden, werden de popjes ook in de Arteveldestad het slachtoffer van hun eigen succes, iedereen nam ze mee naar huis. “Dat is niet erg”, vertelt initiatiefneemster Saskia Stolz aan Het Nieuwsblad. “Ooit en ergens duiken ze wel weer op.” Enkele popjes uit Nederland werden bijvoorbeeld gevonden in Amerika en China. “Bovendien worden de foto’s massaal gedeeld op sociale media. Dit is straatkunst, mensen mogen doen wat ze willen”, sluit Stolz af.

#idris #movingpeople

A photo posted by Lee Stuart ?? (@lee_stuart) on

Kleine vrouwkes ook… #movingpeople

A photo posted by Inge De Ridder (@ingoesj) on

Mini refugees in #Ghent #MovingPeople #sorrynotsorry movingpeople.nu

A photo posted by sanneholvoet (@sanneholvoet) on

#movingpeople #kunstopstraat #sorrynotsorry www.movingpeople.nu

A photo posted by @tijsvastesaeger on

Spotted a mini refugee on the train #movingpeople

A photo posted by Titiaan Goubert (@titiaang) on

Foto Instagram / cedricnolf