WK snooker - Geen zesde wereldtitel voor Ronnie O'sullivan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ronnie O'Sullivan (WS-6) zal dit jaar geen zesde keer wereldkampioen worden. In de achtste finales werd de 40-jarige Engelsman maandag in Sheffield met het kleinste verschil, 13-12, uitgeschakeld door zijn drie jaar jongere landgenoot Barry Hawkins (WS-9). Hawkins won zaterdag de eerste sessie met 5-3 en kon die voorsprong zondag vasthouden (9-7). Pas helemaal op het einde kon O'Sullivan het gat dichtfietsen. Nadat Hawkins bij 12-9 op één frame van de zege gekomen was, sleepte "The Rocket" met breaks van 124, 88 en 63 een beslissend 25e spel uit de brand. Het slotframe werd een tactisch steekspel, waarin Hawkins uiteindelijk uit een halve kans een 56 break puurde. O'Sullivan leek hem nog van antwoord te gaan dienen, maar zag bij het potten van een rode bal ook de witte in de pocket verdwijnen.

"Toen ik in extremis nog een beslissend frame afdwong, dacht ik dat ik hem bij de lurven had", bekende O'Sullivan. "Maar het werd een tactisch spelletje en dat was niet in mij voordeel. Omdat ik niet meer zo veel speel, ben ik er wat roestig in. Dat is zeker een zwakte in mijn spel geworden. Ik denk dat ik zowat elk tactisch frame in deze wedstrijd verloren heb. Ik speelde als een golfer die op vijftien holes vijftien birdies put en op de andere drie een triple bogey moet noteren. Natuurlijk ben ik dan ontgoocheld, maar Barry is echt een klassespeler en heeft verdiend gewonnen. Het kan niet op elk moment in je carrière even goed gaan, maar ik voel me nog sterk en kijk ernaar uit om terug te komen."

Het was al veertien jaar geleden dat Hawkins zijn enige vorige zege tegen O'Sullivan boekte. "Het lijkt bij hem allemaal vanzelf te gaan, zo vloeiend, terwijl ik me zelf in allerlei bochten moet wringen. Soms word ik er eerlijk gezegd niet goed van", aldus "The Hawk". "Ik ben dan ook heel blij met deze prestatie, ook al duurt het misschien opnieuw veertien jaar voor ik hem nog eens kan verslaan. Ik weet niet wat hij er zelf van vond, maar ik vond hem echt goed spelen."

In de kwartfinales (best of 25) neemt Hawkins het dinsdag en woensdag op tegen de Hongkonger Marco Fu (WS-14), die zich vrijdag al plaatste met een 13-9 zege tegen de Schot Anthony McGill (WS-30). In de andere kwartfinales treft de Schotse viervoudige wereldkampioen John Higgins (WS-8) zijn landgenoot Alan McManus (WS-29), staat de Welshman Mark Williams (WS-13), twee keer wereldkampioen, tegenover de Chinees Ding Junhui (WS-17) en geeft 's werelds nummer een Mark Selby, wereldkampioen in 2014, Kyron Wilson (WS-19) partij.

Hawkins schopte het tot 2012 nooit voorbij de tweede ronde, maar zit nu als enige voor de vierde keer op rij bij de laatste acht. De vorige drie keer bereikte hij ook nog minstens de halve finales.

.

bron: Belga