UAntwerpen lanceert digitale versie van Samuel Becketts bibliotheek

UAntwerpen lanceert digitale versie van Samuel Becketts bibliotheek

De Universiteit Antwerpen ontvangt deze week verschillende kenners van de Ierse schrijver en Nobelprijswinnaar Samuel Beckett. Donderdag wordt de ‘Beckett Digital Library’ gelanceerd, een archief met de ‘leessporen’ of aanduidingen die hij maakte in de werken uit zijn eigen bibliotheek. Voor de tweede keer ontvangt de Antwerpse universiteit een bijeenkomst van de Samuel Beckett Society, nu voor de internationale conferentie ‘Beckett and Modernism’. Onder meer biograaf James Knowlson, John Pilling en Jean-Michel Rabaté komen af om te praten over de auteur van onder meer het absurde toneelstuk ‘Wachten op Godot’.

Ook op de agenda staat de lancering van de ‘Beckett Digital Library’. Die bevat scans van werken uit zijn persoonlijke bibliotheek, waarmee leessporen van Beckett zijn verzameld en die gekoppeld kunnen worden aan de manuscripten van de Ier zelf. “Leessporen zijn bijvoorbeeld zaken die hij in de marge heeft geschreven of passages die hij heeft aangestreept”, zegt Dirk Van Hulle, verbonden aan het Centre for Manuscript Genetics. “Zelfs een klein streepje kan relevant zijn. Als hij een werk van Immanuel Kant heeft gelezen en we vinden eenzelfde soort zin terug in het werk van Beckett, dan hebben we een bewijs van invloed.”De scans werden in 2006 gemaakt. Toen kreeg onder andere Van Hulle tien dagen toegang tot het Parijse appartement van de schrijver, die in 1989 overleed.

De bibliotheek zal vanaf 28 april terug te vinden zijn op www.beckettarchive.org. Op woensdag 27 april wordt ook Film vertoond, de enige film waarvoor Beckett het scenario schreef. Ook Notfilm, een documentaire over Film, wordt getoond.

bron: Belga