Turkije installeert Amerikaanse antiraket-raketten aan Syrische grens

Turkije installeert Amerikaanse antiraket-raketten aan Syrische grens
Turkije installeert Amerikaanse antiraket-raketten aan Syrische grens

Turkije heeft een overeenkomst gesloten met de Verenigde Staten om in de loop van de maand mei Amerikaanse batterijen met antiraket-raketten te installeren aan zijn grens met Syrië om het groeiende aantal aanvallen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) te counteren. Dat verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vandaag in de krant Habertürk. Volgens de Turkse overheid werden een veertigtal raketten uit zones in handen van de IS in Syrië afgevuurd naar de Turkse grensstad Kilis. Daarbij kwamen 17 burgers om, tien Turken en zeven Syriërs, en vielen 61 gewonden. Zondag vielen nog twee doden en 25 gewonden door een salvo raketten op deze stad, waar heel wat Syrische vluchtelingen verblijven.

Vandaag had de Turkse premier Ahmet Davutoglu tijdens de ministerraad verklaard dat de aanwezigheid van het Turkse leger in die zone aanzienlijk zou uitbreiden en dat elke nieuwe aanval zal beantwoord worden. In de omgeving van Kilis zouden bijkomende drones ontplooid worden.

De HIMARS-batterijen (High Mobility Artillery Rocket System) kunnen snel en overal geïnstalleerd worden dankzij hun mobiliteit en zijn daarom erg doeltreffend met een bereik van 90 kilometer tegenover de reikwijdte van 40 kilometer van de Turkse artillerie, die geregeld stellingen van de jihadisten bestookt na elke aanval op Turks grondgebied.

Bron: Belga