Rebellenleider Riek Machar opnieuw vicepresident van Zuid-Soedan

Rebellenleider Riek Machar opnieuw vicepresident van Zuid-Soedan
Rebellenleider Riek Machar opnieuw vicepresident van Zuid-Soedan

De Zuid-Soedanese rebellenleider Riek Machar is in de hoofdstad Juba dinsdag opnieuw ingezworen als vicepresident. Zijn heraanstelling is een onderdeel van het vredesakkoord dat in augustus vorig jaar ondertekend werd door de rebellen en de president Salva Kiir. Daarmee komt een einde aan de machtsstrijd tussen Kiir en Machar, die al sinds december 2013 woedt en al aan tienduizenden burgers het leven kostte. Machar was vicepresident in Zuid-Soedan sinds de onafhankelijk van het land in 2011 tot hij in juli 2013 werd afgezet, omdat hij volgens president Kiir een staatsgreep aan het voorbereiden was. Vijf maanden later brak tussen de twee dan uiteindelijk een gewelddadig conflict uit. Machar vluchtte naar Ethiopië en leidde van daaruit de rebellen.

Vandaag legde Machar bij zijn terugkeer naar Juba vrijwel meteen de eed af. “Ik ben geëngageerd om het vredesakkoord uit te voeren, zodat het verzoenings- en genezingsproces zo snel mogelijk kan beginnen”, zei hij bij zijn inwijding. “Het volk moet weer vertrouwen hebben in het land waarvoor het zo lang gevochten heeft.”

Eigenlijk was de terugkeer van Machar al gepland voor vorige week, maar zijn inwijding werd uitgesteld omdat er geen overeenkomst kon worden bereikt over het aantal soldaten dat hem mocht escorteren en hoeveel wapens die mochten dragen. Uiteindelijk kreeg hij de toestemming om bijna 200 van zijn troepen met 20 machinegeweren en 20 raketlanceerders mee te nemen naar Juba. Daar werden als onderdeel van het vredesakkoord eerder al 1.300 rebellentroepen gestationeerd. Ook Machars topgeneraal, Simon Gatwech Dual, was maandag al naar Juba afgereisd.

Bron: Belga