OS 2016 – Al elf doden bij opbouw Olympische Spelen in Rio

OS 2016 - Al elf doden bij opbouw Olympische Spelen in Rio
OS 2016 - Al elf doden bij opbouw Olympische Spelen in Rio

Bij de opbouw van de infrastructuur voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zijn tussen 2013 en 2016 al elf arbeiders om het leven gekomen. Dat meldt de arbeidsinspectie van de staat Rio maandag in een rapport. “Het is een vreselijk cijfer. Er zijn elf doden gevallen bij de werken voor de Olympische Spelen sinds 2013”, aldus verantwoordelijke van de arbeidsinspectie Robson Leite. De slachtoffers vielen zowel bij de werken aan de installaties voor de Spelen zelf, als bij de aanpassingen in de stad, die na de Spelen zullen blijven bestaan, zoals wegen en musea.
“Bij de werken voor de Wereldbeker voetbal in 2014 vielen acht doden, maar dat was in heel Brazilië (in de 12 gaststeden, red.), en nu hebben we enkel in Rio 11 doden”, zegt Leite nog.
Het dodental is opgenomen in rapport dat de arbeidsinspectie maandag heeft gepubliceerd, en dat tot doel heeft om “de aandacht te trekken en de overheden te sensibiliseren over veiligheid op het werk, en nieuwe ongevallen te vermijden”, klinkt het nog.
De inspectie vreest echter dat er nog meer slachtoffers kunnen vallen, omdat bepaalde werven, zoals die van de nieuwe metrolijn waar drie doden vielen, door de ongevallen vertraging hebben opgelopen en de arbeiders mogelijk nog sneller zullen moeten werken. “De arbeiders mogen geen afmattende werkdagen presteren”, aldus Leite nog. “We zullen de werven sluiten” als dat gebeurt.
Vorige week vielen bij de instorting van een fietsbrug voor de Spelen nog twee doden. Verschillende experts hebben verklaard dat de constructie niet veilig genoeg is, en zou moeten worden afgebroken. De burgemeester van Rio, Eduardo Paes, heeft echter gemeld dat de brug alsnog zal worden opgebouwd, schrijft BBC.
De Olympische Spelen vinden plaats van 5 tot en met 21 augustus.

Bron: Belga