Nederlands pretpark Efteling viert vijftig jaar Indische Waterlelies van koningin Fabiola

Nederlands pretpark Efteling viert vijftig jaar Indische Waterlelies van koningin Fabiola

Vanaf 3 mei loopt in het museum van de Efteling in het Nederlandse Kaatsheuvel een tentoonstelling over De Indische Waterlelies, een sprookje van de Belgische koningin Fabiola, zo heeft het pretpark net over de Belgische grens meegedeeld. In 1962 vroeg het park officieel de toestemming aan de Belgische koningin Fabiola om het verhaal van De Indische Waterlelies, uit haar boek ‘De Twaalf Wonderlijke Sprookjes’, te gebruiken voor een nieuwe attractie. De Efteling wilde naar eigen zeggen hiermee nadrukkelijk het Belgische publiek aanspreken.

Koningin Fabiola stemde in en het sprookje werd op 3 mei 1966 geopend in het Sprookjesbos. De attractie werd gebouwd door een team van medewerkers aangevoerd door Anton Pieck en Peter Reijnders.
Een jaar later, in 1967, kwam koningin Fabiola persoonlijk een kijkje nemen in het Sprookjesbos, samen met koningin Paola en de jonge koning Filip.

Een attractie van deze omvang was in de jaren 60 nog nooit gebouwd, benadrukt de Efteling. Ook op technologisch vlak werd er met De Indische Waterlelies pionierswerk verricht, zoals de synchronisatie van licht en geluid met de bewegende figuren, én de zingende heks en de dansende elfjes op het water. Als muziek werd gekozen voor het nummer Afrikaan Beat van de Duitse componist Bert Kaempfert.
De attractie kreeg vorig jaar een grondige onderhoudsbeurt.

bron: Belga