Noémie Wolfs: “Ik vertrek vanuit een underdogpositie”

Amper een uur na het persbericht dat Noémie Wolfs een muzikaal leven buiten Hooverphonic zou opzoeken, hing Universal aan de telefoon met de vraag of ze wat demo’s kon laten horen. Het antwoord op die vraag ligt in haar net verschenen solodebuut ‘Hunt You’.

Wolfs tekent op de plaat voor een gebalanceerde collectie popsongs met een warme elektronische touch die duidelijk vanuit de buik werd vormgegeven. Samen met haar partner en Balthazar-bassist Simon Casier – «We zijn een fantastisch team à la Sonny & Cher maar dan zonder huiselijk geweld», dixit Wolfs – werkte ze een jaar lang intens en gedreven aan deze eerste worp. En ook al mocht ze binnen Hooverphonic gretig meeproeven van een succesvol leven op de radio en op het podium, wanneer je er alleen voor staat, beland je gegarandeerd op een emotionele rollercoaster die ook nog blijft doordenderen na de release.

“Het is een bijzonder gevoel om je eerste plaat vast te pakken. Zeker wanneer het een vinyluitgave is, met daarin een transparante schijf. Ook wanneer Balthazar een nieuwe plaat uit heeft, wordt die thuis voor een tijdje op een soort schrijn geplaatst. Om het besef goed te laten doordringen. En het was bijzonder spannend en verrijkend om samen met Simon aan ‘Hunt You’ te werken. Ik heb tijdens mijn jaren bij Hooverphonic ontzettend veel geleerd. Maar nu stond ik er helemaal alleen voor. Ik voel me nu ook echt een muzikante en heb me zelfs aangesloten bij Sabam. (lachend) Dan weet je dat het serieus is. Kijk, sommige koppels bouwen een huis of maken een baby. Wij hebben een plaat gemaakt die aanvoelt als een eerste kind.”

Noémie Wolfs 2Tijdens het maken van een plaat kampt een mens al met tonnen onzekerheid en duizenden vraagtekens, een gevoel dat trouwens niet stopt wanneer ze daadwerkelijk is uitgebracht.

“Nu ze werkelijk te koop is, valt er een hoop druk van mijn schouders. Er zullen altijd mensen zijn die er niet warm van worden. Ik ben sowieso al superonzeker, maar ik kan dat gevoel wel onderdrukken eenmaal ik op het podium sta. Het is kenmerkend voor heel wat mensen die musiceren, acteren of wat dan ook. Je leert gaandeweg ook beter om knopen door te hakken. We hadden zo’n vijftien songs voor dit album en vijf zijn er onderweg gesneuveld. De stress die ik nu voel is eerder gelinkt aan de komende live-optredens. Welk lichtplan gebruik je, wat doe je aan, welke instrumenten neem je mee…?”

Ik had nog geen bio gelezen toen ik de eerste keer naar je plaat luisterde en zelfs nog geen titel wist. Op een of andere manier sprong ‘Hunt You’ daar meteen uit. Wat is het verhaal achter dat nummer?

“Toen Alex vier jaar geleden in ‘The Voice’ zat en de groep een pauze had ingelast, ben ik een half jaar naar Parijs getrokken. Het was tijd voor een Frans taalbad, een onderdompeling in een nieuwe stad en het opzoeken van mijn mogelijkheden als songschrijfster. Ik huurde een piepklein appartementje in een buitenwijk en snoof als een bezetene de sfeer van Parijs op. Maar na enkele weken had ik alle musea en wandelingen gedaan. Dat leverde me genoeg inspiratie op om te schrijven. ‘Hunt you’ was mijn eerste nummer.”

“Als ex-zangeres bij Hooverphonic heb ik mijn verleden niet echt mee, maar dat mag de pret naar de toekomst toe niet drukken”

Je had nog maar amper verteld dat je solo zou gaan of Universal vroeg je om langs te komen. Daar sta je dan met wat schetsmatige demo’s in de hand. Hoe voelde dat?

“Je had me moeten zien met mijn zelf gebrand cdr-schijfje van de Hema. Iedereen die langskomt met zijn of haar demo’s heeft op zijn minst een pc bij, een iPod met mp3’s of een link naar Soundcloud. Ik zag iedereen glimlachen en ze hebben zelfs een andere cd-speler moeten zoeken omdat het niet lukte. (lachend) En dat terwijl een demo bij Alex een bijna afgewerkt product is. Maar ‘Hunt You’ klonk als eerste uit de boxen, inclusief drumcomputer met een vette knipoog naar de eighties. Iedereen voelde de vibe en de boot was vertrokken.”

En nu de grote sprong in het ongewisse…

“Ik heb mijn verleden als ex-zangeres bij Hooverphonic niet echt mee gezien de verdere carrières van mijn voorgangsters, maar dat mag de pret en het vertrouwen naar de toekomst toe niet drukken. Ik geloof echt in wat ik doe en ga er de volle honderd procent voor. De toekomst zal het verdere verloop wel uitwijzen en ondertussen geniet ik er lekker van. Dat gevoel pakt niemand me ooit af. Laat me maar vanuit een underdogpositie vertrekken, dan is de klim naar boven des te leuker.”

Dirk Fryns

Noémie Wolfs speelt live op 12/05 in Het Depot in Leuven, op 15/05 in te Botanique te Brussel. ’Hunt You’ is uit bij Universal.