De Bruyne en Kompany vs Real Madrid

Manchester City's Belgian midfielder Kevin De Bruyne celebrates after scoring during the UEFA Champions league quarter-final second leg football match between Manchester City and Paris Saint-Germain at the Etihad stadium in Manchester on April 12, 2016. / AFP PHOTO / OLI SCARFF

Twee Belgen die een halve finale spelen in de Champions League: het gebeurt niet vaak, maar vanavond is het bingo. Vincent Kompany en Kevin De Bruyne krijgen met Manchester City het grote Real Madrid over de vloer.

Voor beide Rode Duivels is het de eerste keer dat ze in deze fase van het kampioenenbal mogen aantreden. Op zich is dat niet verwonderlijk. De Bruyne (foto) speelde tot zijn transfer naar het Etihad Stadium vooral bij ploegen die niet in de Champions League aantreden, terwijl Kompany met City al jaren tevergeefs probeert om Europees te scoren. Ook voor de schatrijke Engelse topclub is de halve finale immers een primeur.

Evenwichtige wedstrijd

«Op zich is dat al een mooi resultaat, maar we willen de finale bereiken», blikt Kompany vooruit. «Real Madrid is een van de grootste clubs aller tijden, maar als iedereen bij ons zijn niveau haalt, wordt het een evenwichtige wedstrijd.» De aanvoerder van de Citizens is naar eigen zeggen helemaal hersteld van de kuitblessure die hem enkele weken aan de kant hield. Tegen Stoke City kreeg hij afgelopen weekend rust, net als De Bruyne overigens. Kompany beseft maar al te goed hoe belangrijk die laatste is voor City. Met twee goals in de kwartfinales tegen PSG had De Bruyne een groot aandeel in de kwalificatie. «Ik hoop echt dat Kevin morgen (vanavond, red.) de beste wedstrijd uit zijn carrière speelt», zegt Kompany. «Hij is in staat om hen problemen te bezorgen.»

Ronaldo en Benzema onzeker

Problemen hebben ze bij Real Madrid sowieso, maar dan vooral bij de medische staf. De Koninklijke heeft voorlopig twee Ferrari’s op platte banden in de garage staan: Cristiano Ronaldo en Karim Benzema. De twee steraanvallers sukkelen allebei met blessures, de ene al erger dan de andere. Terwijl Ronaldo uit voorzorg aan de kant bleef in het competitieduel met Rayo Vallecano, moest Benzema nog voor de rust het veld verlaten. «Ik hoop dat hij alsnog fit geraakt voor City», zegt Real-trainer Zinédine Zidane. Bij Manchester City ontbreekt vanavond op het middenveld Yaya Touré, die nog niet hersteld is van een spierblessure.