“Mexicaanse overheid heeft onafhankelijk onderzoek naar verdwenen studenten gehinderd”

Mexicaanse overheid heeft onafhankelijk onderzoek naar verdwenen studenten gehinderd

De Mexicaanse overheid heeft het onderzoek naar de 43 verdwenen studenten in 2014 gehinderd. Dat blijkt uit het eindrapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie geleid door de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (CIDH), zo schrijft BBC. Bovendien hebben de politie en de georganiseerde misdaad de ontvoering van de studenten “perfect gecoördineerd”. De experts verklaren dat de speurders er niet in geslaagd waren om die onderzoekspistes te volgen die zij voorstelden. “Het uitstel om bewijzen te verzamelen die gebruikt hadden kunnen worden om bepaalde pistes uit te sluiten, vertaalt zich in een beslissing om straffeloosheid toe te laten”, aldus de interdisciplinaire groep van onafhankelijke experts (GIEI).
De 43 leerkrachten in spe verdwenen in september toen ze deelnamen aan een linkse manifestatie in Iguala. Volgens de Mexicaanse aanklagers werden ze op vraag van de burgemeester van Iguala ontvoerd door corrupte politieagenten en overgedragen aan een criminele bende, die hun lichamen verbrandde op een stortplaats. De nabestaanden van de studenten hebben die uitleg steeds verworpen, en verdenken de overheid ervan de betrokkenheid van hooggeplaatste politici en legerofficiers te willen geheimhouden.
In hun eindrapport zeggen de experts nu dat ze “geen enkel bewijs hebben gevonden dat de lichamen verbrand werden op de stortplaats in Cocula”, klonk het tijdens een persconferentie. Er werden overblijfselen gevonden van 17 mensen, maar die behoorden niet toe tot de verdwenen studenten. Bovendien “zijn er bewijzen dat de mobiele telefoons van de studenten uren, soms zelf dagen, nadat ze zouden zijn verbrand nog actief waren”, en zouden verschillende mensen die opgepakt werden in het kader van het onderzoek naar de verdwijning gefolterd zijn.
De experts benadrukken tot slot dat de aanval tegen de studenten getuigde van een “perfecte coördinatie”. Volgens de Colombiaanse procureur-generaal hadden de politie en leden van de criminele bende nauw samengewerkt “om te vermijden dat de autobus waarin de studenten zaten kon wegrijden”.

bron: Belga