Bijna alle vrouwen in Guinee slachtoffer van genitale verminking

Bijna alle vrouwen in Guinee slachtoffer van genitale verminking
Bijna alle vrouwen in Guinee slachtoffer van genitale verminking

Ondanks de wereldwijde daling neemt genitale verminking niet af in Guinee. Dat is gebleken uit een rapport van de Verenigde Naties (VN) dat vandaag in Genève is uitgebracht. Volgens UNICEF heeft 97 procent van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar zulke praktijken of een besnijdenis ondergaan. De toestand is “wijd verspreid in elke regio” van het land, betreurde Zeid Raad al-Hoessein, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.
De laatste jaren werden steeds jongere meisjes het slachtoffer van verminking. In totaal werd 69 procent van de vrouwen tussen 20 tot 24 jaar voor de leeftijd van tien jaar besneden. De besnijdenissen gebeuren vaak in groep. Door financiële beperkingen of het risico op wettelijke sancties, neemt ook het aantal individuele besnijdenissen toe. Ondanks het verbod op verminkingen in gezondheidscentra sinds 2010, groeit de medicalisering van de praktijk.

In tegenstelling tot de meeste landen waar genitale verminking gebeurt, stijgt in Guinee het aantal vrouwen dat deze praktijk steunt. “De sociale druk is zo groot dat de meisjes zelf de wens uiten om besneden te worden”, aldus het rapport.
De regering besliste verschillende wetten uit te vaardigen en het gerechts- en gezondheidspersoneel te sensibiliseren. Maar sommige leiders blijven de verminking aanmoedigen. Sinds 2014 werden slechts acht personen veroordeeld in dit soort zaken. Er werden hen gevangenisstraffen met uitstel en kleine boetes opgelegd.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn wereldwijd meer dan 130 miljoen vrouwen getroffen.

Bron: Belga