Antwerpse advocaten staken tegen hervorming pro Deo

Antwerpse advocaten staken tegen hervorming pro Deo

De Antwerpse advocaten hebben vanmorgen een uur het werk neergelegd om te protesteren tegen de hervorming van de financiering van de pro-Deobijstand. Zij aan zij blokkeerde een honderdtal advocaten tussen 8.30 uur en 9.30 uur de ingang van het justitiepaleis. Advocaten die pro-Deoprestaties leveren, krijgen daarvoor punten. Vanaf september wordt dat puntensysteem echter herschikt. “Een correctionele zaak gaat bijvoorbeeld van twintig naar zes punten. Maar wat de waarde van zo’n punt zal zijn, weten we nog altijd niet. Er was aanvankelijk sprake van 75 euro, maar dat zou naar verluidt niet meer haalbaar zijn”, zegt advocaat Xavier Potvin.

In een open brief vragen ze de minister om de pro-Deobijstand op een correcte manier te organiseren en om hen daarvoor eerlijk te vergoeden, zodat ze mensen op een kwaliteitsvolle manier kunnen blijven helpen.

In maart hadden de Antwerpse advocaten ook al actie gevoerd tegen de hervorming. Met een enveloppe voor de mond hielden ze toen een minuut stilte, omdat Justitieminister Koen Geens blijft vasthouden aan een gesloten enveloppe, een vooraf bepaald budget dat mag besteed worden aan pro-Deobijstand.

bron: Belga