Dankzij een stage aan het werk in Brussel

Iannis Berckmans
26 jaar, Ukkel
Werkt als verkoper in elektrozaak

“Die stage is vrij goed verlopen en sinds november heb ik een vast contract. Dat bevalt mij prima. Ik heb alles geleerd wat ik moest weten en ik heb nu vast werk, wat moet ik meer hebben?”

“Na mijn middelbare studies was ik eerst begonnen aan de universiteit maar spijtig genoeg zonder succes. Twee jaar geleden heb ik mij dan ingeschreven bij Actiris voor een stage en dan ben ik werk beginnen zoeken. Zo ben ik in contact gekomen met de uitbater van de elektrozaak Tele Prince, de verdeler van Bang&Olufsen in Brussel. Via die werkgever heb ik dan een betaalde stage kunnen volgen waarbij hij zich verbond mij op te leiden gedurende zes maanden en daarna zou ik dan een contract krijgen. Tijdens de stage heb ik alles geleerd van het beroep van verkoper: hoe werkt het bedrijf, hoe moet je met klanten omgaan, wat zijn de technische aspecten van het beroep, de basis-installatietechnieken en reparatie.”

 

Marie Frenay
22 jaar, Schaarbeek
Begeleidster Platform Jongeren voor de Samenleving

“Het werk valt heel goed mee. Het is ook zinvol werk dat ik doe, dus dat help natuurlijk. Ik heb leuke collega’s en er is veel te doen, dus ik ben perfect gelukkig.”

“Eerst heb ik rechten geprobeerd aan de universiteit, dan ergotherapie, maar dat lukte niet. Ik heb altijd in de sociale sector willen werken maar wist niet hoe ik daar in kon geraken. Ik had gezien dat Actiris stages organiseerde en heb toen gevraagd aan het Platform of het mogelijk was bij hen een stage te volgen. Als dat goed verloopt, heb je immers kans op een werkplek. Zo ben ik dan aan mijn stage begonnen en nu werk ik hier ook. Ik begeleid en vorm nu zelf al enkele weken groepen jongeren. Het platform organiseert samenlevingsdiensten voor jongeren tussen 18 en 25, dat is zes maanden vrijwilligerswerk in verschillende sectoren rond solidariteit.”