Vlaamse economische missie India – Bourgeois geeft startschot voor missie in Pune

Vlaamse economische missie India - Bourgeois geeft startschot voor missie in Pune
Vlaamse economische missie India - Bourgeois geeft startschot voor missie in Pune

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft zondag het startschot gegeven voor de Vlaamse economische missie in India met bedrijfsbezoeken in Pune, een stad met 5 à 6 miljoen inwoners in het westen van India. Hij bezocht er achtereenvolgens productiesites van voedingsconcern Puratos en van de West-Vlaamse tandwiel- en tandwielkastenproducent IGW (IG Watteeuw). Afgesloten werd er met een bezoek aan Forbes Vyncke, een joint venture van het Indiase Forbes Marshall en de West-Vlaamse cleantechspecialist Vyncke, intussen een vaste waarde in India. Met 55 bedrijven en organisaties in hun zog gaan Vlaams minister-president Geert Bourgeois en Flanders Investment and Trade (FIT) de komende dagen in India op zoek naar mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven om te investeren in India en omgekeerd om Vlaamse bedrijven en hun troeven in de etalage te zetten in een markt met 1,2 miljard inwoners.
Eerste stop in de grootste Vlaamse handelsmissie ooit: Pune, een stad in het westen van India op zo’n 120 kilometer van Mumbay. Daar heeft Puratos, een voedingsconcern met hoofdzetel in Groot-Bijgaarden, sinds 2008 een productiesite. Puratos is gespecialiceerd in brood, cake en chocolade en is met zijn producten aanwezig in 100 landen. Wereldwijd heeft het bedrijf 55 productiesites in 43 landen en draait het een omzet van 1,5 miljard euro.
Voor Puratos vormen Azië en de Pacific een absolute groeimarkt, zegt Peter Deriemaeker, Markets Director Asia Pacific. “We doen momenteel 20 procent van onze omzet in de regio. Bedoeling is dat aandeel op te krikken naar 40 procent.” Puratos is intussen aanwezig in 52 steden in India en heeft er 3.000 klanten, gaande van Subway tot KFC en Dunkin’ Donuts.
Na een verwelkoming met traditionele rituelen, inclusief het Tilak-teken op het voorhoofd, en een bedrijfsrondleiding mocht minister-president Bourgeois de eerste steen leggen voor een uitbreiding van de Puratos-site in Pune. Hij mocht er ook een heuse ‘Geert Bourgeois-boom’ planten.
Nadien volgde een bezoek aan de splinternieuwe site van IGW (IG Watteeuw). Het bedrijf uit Oostkamp, gespecialiseerd in tandwielen en tandwielkasten, sloot in 2015 een joint venture met het Indiase Involute, besliste in december 2015 een nieuwe fabriek te bouwen en kon vandaag al zijn eerste tandwielkast “made in India” voor treintransmissie voorstellen. Door samen te werken met grote spelers als Bombardier hoopt IGW ook de komende jaren een graantje mee te kunnen pikken van de enorme nood aan trein- en metroinfrastructuur in India.

Bron: Belga