Verkiezingen Servië – Premier Vucic eist overwinning met absolute meerderheid op

Verkiezingen Servië - Premier Vucic eist overwinning met absolute meerderheid op

De Servische premier Aleksandar Vucic heeft zondag verklaard dat zijn Progressieve Partij (SNS) een overtuigende overwinning heeft behaald. Met 77 pct van de stemmen geteld heeft de SNS 51 procent van de stemmen behaald, een absolute meerderheid, kondigde de premier zondagavond aan in Belgrado. Vucic spreekt van een “krachtige ondersteuning” van zijn beleid, en van “onze democratie, onze hervormingen en de Europese integratie”. “De mensen hebben gezegd dat ze niet willen terugkeren naar het verleden”, aldus de oude en nieuwe regeringschef, die toevoegt dat hij “zeer trots en ontroerd” is door de resultaten. “Servië zal zijn Europese weg voortzetten en we zullen het proberen te versnellen”, klink het. Twee jaar geleden kreeg de partij nog 48 procent van de stemmen en 158 van de 250 parlementszetels. Het resultaat van zondag is “historisch”, zegt Vucic.
Vucic riep vervroegde verkiezingen uit, om naar eigen zeggen een volledig mandaat van vier jaar te hebben om te spreken over het EU-lidmaatschap en de hervormingen. Hij benadrukte echter ook het belang van het behoud van de goede relatie met zijn traditionele bondgenoot Rusland, dat op gespannen voet leeft met het Westen.
De huidige coalitiepartner van de SNS, de socialistische SPS, staat op de tweede plaats, en ook de extreemrechtse SRS is zeker van een zetel in het parlement. SRS-leider Vojislav Seselj, die vorige maand werd vrijgesproken door het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden tijdens de Joegoslavië-oorlogen, bood zich meteen als kandidaat aan om een coalitie te vormen met “elke partij die de EU-ambities wil verwerpen en Rusland wil benaderen”.

bron: Belga