Venezolaans Hooggerechtshof beperkt macht van het parlement verder

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Venezolaanse Hooggerechtshof, dat de reputatie heeft aan de kant van president Nicolas Maduro te staan, heeft de macht van het parlement beperkt, door verschillende artikels van zijn interne reglement aan te passen. Het parlement wordt gecontroleerd door de oppositie, en volgens experts toont deze beslissing aan hoe zwaar de politieke crisis is in het Zuid-Amerikaanse land. De artikels die zijn geschrapt handelen over de mogelijkheid van de parlementsleden om zich uit te spreken over de opheffing van de parlementaire immuniteit van hun collega's en de macht van het parlement om debatten te leiden en te beslissen over de lengte van de interventies en de onderwerpen die ter sprake komen.

Deze beslissing is een "gerechtelijke tussenkomst in de wetgevende macht", aldus expert Juan Manuel Raffalli. Op deze manier heeft het Hooggerechtshof "een directe invloed op de werking" van het parlement.

In maart beperkte het Hooggerechtshof al een eerste keer de macht van het parlement, waardoor het enkel nog de uitvoerende macht kan controleren, en zijn controle verloor over de rechterlijke, electorale en burgerlijke macht. Sindsdien kan het parlement de magistraten van het Hooggerechtshof niet meer uit hun macht ontzetten. Eerder deze maand verklaarde het Hof ook al de amnestie in Venezuela onwettelijk.

Venezuela lijdt onder een zware politieke crisis sinds de overwinning van de oppositie bij de parlementsverkiezingen van december. Het was geleden van 1999 dat dat nog gebeurde, en leidde tot talrijke wettelijke conflicten en blokkeringen tussen de overheid, geleid door de socialist Nicolas Maduro, en het door de oppositie gedomineerde parlement. Daarnaast heerst in het land, dat bijna volledig afhankelijk is van olie-export, een diepe economische crisis door de lager olieprijzen.

Bron: Belga