Handbalsters Initia Hasselt zijn twaalfde keer kampioen van België

Hubo Initia Hasselt is zaterdagavond voor de twaalfde keer in zijn bestaan kampioen van België in het vrouwenhandbal geworden. In de terugwedstrijd van een volledig Limburgse play-off-finale (best of 3) ging Hasselt met 22-27 winnen op het terrein van Qubiq Achilles Bocholt. De heenwedstrijd had het vorige week in eigen huis met 27-21 gewonnen. De wedstrijd begon veelbelovend. Na amper 36 seconden was het 1-1. De daarop volgende 10 minuten werd er vreemd genoeg niet meer gescoord, ook al had de thuisploeg via een strafworp op voorsprong kunnen klimmen. In totaal zou Bocholt in de eerste helft 3 strafworpen missen. Hasselt nam over, bouwde een kloof van zeven punten uit, om bij een 7-13 stand te gaan rusten. In de tweede helft nam Bocholt het initiatief en kwam het terug tot op twee doelpunten (15-17). Hasselt reageerde en nam onder impuls van Edel Robyns, goed voor 9 doelpunten, opnieuw afstand van de thuisploeg. Bij 20-24 brak de veer bij de thuisploeg.

"Het was een moeilijke, hectische en harde wedstrijd, die we uiteindelijk op karakter in de verdediging gewonnen hebben", reageerde trainer Jo Smeets. "Aanvallend was het niet zo mooi, maar dat is niet erg. De titel is binnen. Hier hebben we een gans jaar voor gewerkt. Hiervoor doen we het."

Hasselt werd eerder kampioen in 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996 en 2015. Het heeft ook twaalf bekers van België in de prijzenkast.