Aanslagen – Tweehonderdtal slachtoffers en nabestaanden bezochten metrostation Maalbeek

Aanslagen - Tweehonderdtal slachtoffers en nabestaanden bezochten metrostation Maalbeek

Een 200-tal slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van de terreuraanslag die op 22 maart het metrostation Maalbeek trof, hebben zaterdag een bezoek gebracht aan het station. Dat was speciaal voor hen geopend, alvorens het maandag opnieuw in gebruik wordt genomen voor het metroverkeer. Ook een honderdtal hulpverleners hebben het station bezocht. “De voorziene psychosociale begeleiding is hard nodig geweest”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Het is duidelijk dat het bezoek zeer nuttig is geweest in het verwerkingsproces van al die mensen.” “De slachtoffers en hun nabestaanden kregen de kans om bloemen neer te leggen en door het station te wandelen”, zegt de parketwoordvoerster. “Ze konden ook een boodschap achterlaten op een herdenkingsmuur en werden aan het eind opgevangen in een tent, waar ze nog iets konden eten en drinken. Er stonden steeds psychosociale hulpverleners klaar om en te begeleiden en op te vangen, niemand werd aan zijn lot overgelaten.”
Ook de leden van politie en brandweer en werknemers van openbaarvervoermaatschappij MIVB die op de dag van de aanslag ter plaatse zijn gekomen en hulp hebben verleend, konden zaterdag het metrostation bezoeken. “Van hen zijn er een honderdtal opgedaagd”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. “Ook voor hen was dit duidelijk een zeer belangrijk moment.”
De reacties op het initiatief waren meer dan positief. “De mensen hebben dit duidelijk weten te appreciëren, ook de goede samenwerking tussen de verschillende betrokken diensten werd op prijs gesteld”, aldus parketwoordvoerster Van Wymersch.
De verschillende diensten voorzien ook in een gelijkaardig bezoek aan de luchthaven Brussels Airport, voor die weer volledig in dienst wordt genomen. “Waar, wanneer en hoe dat zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk”, aldus nog het parket.

bron: Belga