Voor het eerst in een eeuw tijd ontvangt kasteel uit Hamlet een slaper

Het kasteel Kronborg op het Deense eiland Seeland speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. Het slot was voor Denemarken essentieel om de zeestraat tussen hen en Zweden te controleren, maar het diende ook als de setting voor Hamlet van Shakespeare. Om het 400ste jaar na het overlijden de bard in de kijker te zetten, kreeg een duo de kans om in het befaamde kasteel te overnachten. 

Kasteel Kronborg is al eeuwenlang een populaire plek dankzij Shakespeare. Zo werd 200 jaar na zijn dood Hamlet opgevoerd in het slot en krijgt de burcht ook vaak de naam Elsinore, zoals in het toneelstuk van de Engelse dichter. Vandaag is het exact 400 jaar geleden dat Shakespeare zijn laatste adem heeft uitgeblazen en dat wordt opnieuw gevierd.Zo vindt er vandaag een groot banket plaats, waarbij een bourgondische maaltijd, bekers vol wijn en muziek uit de renaissance uiteraard niet ontbreken. Kers op de taart is echter een verblijf in een geheime kamer in de koningstoren van het kasteel, waar al een eeuw niet meer in geslapen werd. Airbnb, de gemeente Helsingør en toeristische organisatie Visit North Zealand zetten een wedstrijd op poten voor het uniek verblijf.

Die werd gewonnen door M.L. Rio, een studente in Shakespeare Studies aan de Londense King’s College. “Ik schreef een brief aan Hamlet in jambische pentameter, zoals Shakespeare dat vandaag de dag zou doen. Shakespeare is altijd al mijn grootste inspiratiebron geweest”, laat Rio weten aan The Local.

Volgens Erik Als, de manager van het kasteel, slaagde Rio erin om de essentie van Shakespeare over te brengen in haar brief. “We hopen dat ze een onvergetelijke ervaring beleeft en hopelijk wordt ze een fantastische ambassadrice voor Kronborg en Hamlet”, aldus Als.

De hele zomer lang zullen er nog evenementen plaatsvinden in het Deense kasteel om Shakespeare 400 jaar na zijn dood te eren.

Foto Kongelige Slotte / Thomas Rahbek