Venezuela gaat 4 uur per dag stroom uitschakelen

Venezuela gaat 4 uur per dag stroom uitschakelen

De regering in Venezuela heeft beslist om veertig dagen lang in het hele land het stroomverbruik te beperken. Elke verbruiker zal vanaf maandag vier uur per dag zonder stroom zitten, kondigde minister van Energie Luis Motta gisteren aan. Met deze drastische maatregel wil Venezuela vermijden dat de grootste waterkrachtcentrale van het land, de Guridam, stilvalt. Op welke momenten van de dag de stroom juist uitgeschakeld zal worden, wordt via de media bekendgemaakt. Maduro liet wel al weten dat de onderbrekingen niet zullen plaatsvinden tussen 20 uur en het middaguur.

Door de droogte in het land is het waterpeil in het Guri-stuwmeer gedaald tot 243 meter. Wanneer het peil 240 meter bereikt, is er geen stroomproductie meer mogelijk. Normaal gezien produceert de dam 10.000 megawatt, en voorziet ze tot 70 procent van de stroom in Venezuela.

Volgens president Nicolas Maduro is het weerfenomeen El Niño verantwoordelijk voor een sterke stijging van de temperatuur, waardoor het waterpeil gedaald is. Volgens de oppositie liggen echter de verouderde infrastructuur en het gebrek aan investeringen in nieuwe centrales aan de basis van de energiecrisis. Maduro beschuldigt de elite in het land er dan weer van om samen met de Verenigde Staten opzettelijk de economie ten gronde te willen richten.

Het Zuid-Amerikaanse land is bijna volledig afhankelijk van de olie-export om zijn economie te spijzen en lijdt zwaar onder de dalende olieprijzen.

bron: Belga