Schietpartij San Bernardino – FBI betaalde meer dan 1,3 miljoen dollar om iPhone te kraken

Schietpartij San Bernardino - FBI betaalde meer dan 1

De Amerikaanse FBI heeft meer dan 1,3 miljoen dollar (1,15 miljoen euro) betaald aan een professionele hacker om de iPhone te kraken van een van de daders van de aanslag van december in San Bernardino, waarbij 14 mensen werden gedood. Dat heeft de “Financial Times” berekend, en werd bevestigd door FBI-directeur James Comey. Apple weigerde de FBI te helpen om gecodeerde informatie op de iPhone van de schutter vrij te geven vanwege privacyredenen. Daarom besliste de FBI om het toestel te laten hacken, maar had nooit gemeld hoeveel dat had gekost.
Comey verklaarde tijdens een conferentie over veiligheid in Londen dat de prijs hoger was dan het bedrag dat hij zelf in de afgelopen 7 jaar en 4 maanden had verdiend als politiechef. Hij verdient 183.000 dollar per jaar, of meer dan 1,3 miljoen dollar in die zeven jaar en vier maanden.
De iPhone die werd gehackt behoorde toe aan een van de schutters van San Bernardino (Californië), die 14 mensen hadden gedood en vervolgens door de politie werd doodgeschoten. De FBI wilde toegang tot de smartphone om te weten te komen of er een link was tussen de daders en terreurgroep Islamitische Staat.
“Naar mijn mening was het het geld waard”, aldus Comey.

bron: Belga