PanamaPapers – Unanieme EU-steun voor uitwisseling gegevens uiteindelijke begunstigden

Alle landen van de Europese Unie stappen mee in het pilootproject dat de vijf grootste lidstaten vorige week aankondigden rond de uitwisseling van gegevens over de uiteindelijke begunstigden van bedrijven, trusts en andere schermvennootschappen. Dat is bekendgemaakt na afloop van een vergadering van de Europese ministers van Financiën in Amsterdam. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje maakten vorige vrijdag in Washington bekend dat ze elkaars belasting- en gerechtelijke diensten inzage gaan geven in hun databanken van ‘ultimate beneficial owners’ (UBO). Die uiteindelijke begunstigden zijn de natuurlijke personen die schuilgaan achter een bedrijf, een stichting of een andere entiteit. Kennis van de uiteindelijke begunstigde is belangrijk in het kader van de strijd tegen sociale en fiscale fraude en is met het losbarsten van het Panama Papers-schandaal actueler dan ooit.
Op de informele ontmoeting van de Europese financiënministers verklaarden ook de 23 andere EU-landen in het pilootproject te willen stappen, zo maakte de Nederlandse voorzitter Jeroen Dijsselbloem vrijdag bekend. Aan de Europese Commissie zal worden gevraagd om wetgeving ter zake te onderzoeken.
De uitwisseling van gegevens over uiteindelijk begunstigden moet een klap toebrengen aan de geheime schermvennootschappen die bedrijfsleiders, celebrities en anderen in belastingparadijzen als Panama hebben ondergebracht. Volgens de vijf initiatiefnemers is de uitwisseling van gegevens een van de meeste efficiënte manieren om belastingontwijking, witwassen en illegale financiering tegen te gaan. Ze hopen dat alle landen van de G20 op de kar springen – hun Europese partners geven alvast het goede voorbeeld.

bron: Belga