Grootste Vlaamse economische missie ooit vertrekt morgen naar India

Grootste Vlaamse economische missie ooit vertrekt morgen naar India

Vlaams minister-president Geert Bourgeois leidt van 24 tot en met 28 april een Vlaamse economische zending naar India. Het gaat om de grootste Vlaamse economische missie ooit. In totaal zijn er 57 bedrijven en sectorfederaties ingeschreven. Zij zullen in Pune, Mumbai en Bangalore commerciële opportuniteiten onderzoeken. Zoals de traditie het wil, organiseert Flanders Investment & Trade de missie. Dat Bourgeois voor zijn eerste grote ‘eigen’ Vlaamse handelsmissie kiest voor India is geen toeval. India is de zevende handelspartner van Vlaanderen. Na de VS is India de tweede belangrijkste niet-Europese klant van Vlaanderen en de belangrijkste markt in Azië (voor China). Binnen de EU is België de derde belangrijkste handelspartner van India (na Duitsland en het VK).

In 2015 bedroeg de Vlaamse export naar India 7,6 miljard euro. Vlaanderen is goed voor 97 procent van de Belgische export naar India. Daarbij blijven diamanten met 80 procent de drijvende kracht. Maar ook omgekeerd is India een belangrijke investeerder in Vlaanderen. In 2015 investeerden 7 Indiase bedrijven in Vlaanderen, waardoor het land tot de top 10 van belangrijkste buitenlandse investeerders in Vlaanderen behoort.Bedoeling van de missie is om die handelsrelaties nog een duwtje in de rug te geven. Tijdens het bezoek zal de focus vooral liggen op de sectoren cleantech, smart cities en infrastructuur en hightech. Bedoeling is om ter plaatse vijf contracten en MoU’s (Memorandum of Understanding) te ondertekenen en om zeven bedrijfsbezoeken te doen met een duidelijke Vlaamse link. Er is ook een beperkt politiek luik aan de zending met overleg met de lokale ministers-presidenten van de deelstaten Maharashstra en Karnataka.

Minister-president Geert Bourgeois: “Onze Vlaamse innovatieve en kennisgedreven economie staat internationaal hoog aangeschreven. Met het bezoek aan India halen we de banden verder aan met een handelspartner die wint aan belang en veel opportuniteiten biedt in tal van sectoren”.

“De Vlaamse export naar India bedraagt maar liefst 7,6 miljard euro. We zullen deze missie gebruiken om onze exportrelatie in diamanten verder te bestendigen en te diversifiëren naar andere sectoren zoals cleantech, infrastructuur en hightech. En ook om Indiase bedrijven warm te maken om meer te investeren in Vlaanderen”, aldus Bourgeois.

Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT: “Onze FIT-kantoren in Mumbai en Bangalore en onze medewerkers van de hoofdzetel in Brussel zijn al maanden intensief bezig met de voorbereiding van deze grootste Vlaamse economische zending ooit. Ik kijk er alvast naar uit om, samen met Vlaams minister-president Geert Bourgeois, de Vlaamse deelnemers een succesvolle missie aan te bieden.”

bron: Belga